Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ha a kalács mesélni tudna…

Önmagunkhoz a gyomrunkon keresztül vezet az út

2023. április 05.

10 perc olvasás

ELLE szerkesztőség

pékáru Húsvéti menü kalács Rubin Eszter Nemesvölgyi Attila
Önmagunkhoz a gyomrunkon keresztül vezet az út
© Elle

Mondják, akkor lesz jó a kalács, ha addig dagasztjuk, mígnem csöpög a padlás. Jól tudták ezt őseink és a mesterpékek is ebben hisznek. Mert a napunk lehet pocsék, a sütemény széle égett, a tészta túlfőtt, a hús száraz, de a kalács az más, azt nem ronthatjuk el! A húsvéti fonott nemcsak az ünnepi asztal éke, hanem a szeretet egyik kifejezése. Aki nem hiszi, vegye a híres gasztronómiai író, a merész vállalkozó vagy a pékkirály receptjét és süsse meg!


A sikeres író kulcsszava: gasztronómia. Regényeinek gyakori helyszíne a konyha, főhősei mesterien főznek, de legalábbis örömmel esznek, sőt legsikeresebb könyve is egy szakácskönyv lett. Még a gyökereihez is a gasztronómián keresztül kezdett kapcsolódni.

„Nálunk mindenki szeretett főzni, úgy nőttem fel, hogy a család mindenki mennyei fogásokat készített. Ki tudja, talán a génjeimben van a konyhaművészet” – nevet Rubin Eszter.

Számára egy jól elkészített maceszgombóc leves vagy barhesz az egyszerű, mindennapi ételek közé tartozik, de a hagyományokhoz való kapcsolódása nem volt mindig ilyen természetes. Asszimilált zsidó felmenői nem gyakorolták hitüket, viszont a zsidó ételeket jól ismerték, ahogy Eszter is.

„Főztem a hagyományos zsidó ételeket, így engem az étel vitt közelebb a kultúrámhoz. A gasztronómia többre képes, mint gondoljuk!”

Később könyveiben sorra megjelentek a zsidó ételek, amelyek zöme a családi legendáriumból került elő. Eszter minden fogást többször is elkészít, mielőtt leírja regényeiben vagy receptkönyveiben. Maga kísérletezik az arányokkal, fotózza és készíti a sós és édes falatokat, a szomszédok legnagyobb örömére, akik az évek alatt lelkes kóstolók és bírák lettek. A Nagykovácsiban élő szerző ad mások véleményére, és bátran hozzányúl egy kész recepthez a javítás érdekében. Legújabb kötetében a szülei által készített emblematikus fogások is szerepelnek, az író így emlékezik meg róluk. A Mit esztek ti otthon, mannát? című irodalmi szakácskönyv még mindig újdonságnak számít a könyvpiacon, de Eszter már új kéziratról mesél. Éppen a napokban adja le legfrissebb művét a Jaffa Kiadónak, benne egyszerűen elkészíthető, glutén-, tej- és cukormentes receptekkel, és várhatóan számtalan család konyháiban fognak elkészülni.

Rubin Eszter

Rubin Eszter barhesze

 • 1/2 kg liszt
 • 1 tojássárgája
 • 2,5 dkg friss élesztő
 • 1 tk só
 • 1 ek barna nádcukor
 • 4 ek olaj
 • 2,5 dl langyos víz 
 • +1 tojássárgája a kenéshez
 • 1 marék mák

Az összes hozzávalót dagasztógépbe teszem. Az élesztőt nem futtatom fel, egyszerűen belemorzsolom a lisztbe. Alaposan kidagasztom a tésztát, amíg elválik az edény falától, és szépen össszeáll. Ekkor folpackkal letakarom, és lehetőleg napos helyen kelesztem kb. 1 órát. 

Gyúródeszkára borítom, három egyenlő súlyú részre vágom. Ha szükséges, minimálisan lehet lisztezni a deszkát. A tésztadarabokat hosszúra sodrom, a végét összecsippentem, és hármas fonással, mint a copfot, megfonom. A végét aláhajtom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tiszta konyharuhával letakarom, és meleg helyen 15 percig kelni hagyom. 180 fokra előmelegítem a sütőt. A barheszt megkenem a felvert tojássárgájával, és minden fonatot bőven megszórok mákkal. 30 percig sütöm.


A Péklány meséje

A Péklány olyan sokszor nyúlt mellé a bolti kenyérrel, hogy egy napon úgy döntött, nem kísérletezik tovább a kenyérvásárlással, helyette saját magának kezdte sütni a cipókat.

„Férjemmel vettünk egy egyszerű kenyérsütőgépet, magunknak gyúrtuk a tésztát, és csak élveztük, hogy az egész lakást bejárja a friss kenyér illata. Annyira belehabarodtunk az új hobbiba, hogy Csaba meglepett egy házi malommal, mondván, így lesz csak igazán a sajátunk a kenyér.”

A házi malmot úgy kell elképzelni, mint egy bármilyen konyhai gépet, csupán bükkfából készül, és egy malomkő dolgozik benne. Az új gép nem került le a pultról, Orsi érezte, hogy a liszt illata egyenlő a változás szelével.

„Legszebb emlékeim egyike, hogy Zemplénben nyaralok a nagymamánál, aki biciklin hozza a malomból a liszteszsákot, és a frissen őrölt gabona illata bejárja a környéket. Nagyinál gyakran volt egy kis kelt tészta, hol egy bukta, hol egy kakaóscsiga… Nekem ennyi elég, hogy visszarepüljek a gyerekkorba.”

Zeliska Orsolya

És Orsi visszarepült. Miután saját lisztet és kenyeret készített kilószámra, beiratkozott a szakmunkásképzőbe, péknek tanult a középvezető marketinges státusz mellett. A segíts magadon, Isten is megsegít elv működött, éppen megszerezte a pék képesítést, amikor az interneten újra és újra felugrott előtte egy balatonfüredi ingatlan hirdetése. Vakmerőn lecsaptak rá, férjével együtt hátat fordítottak a vezető beosztásnak és Budapestnek, hogy a Balatonon pékséget nyissanak. Ma az ország minden pontjáról érkeznek hozzájuk a felejthetetlen pékélményért. Akárcsak az a több mint háromszáz család, akik a húsvéti asztalra a füredi Péklány kalácsát teszik majd. 

Zeliska Orsolya áfonyás-pisztáciás kalács koszorúja

 • 350 g BL55 liszt
 • 140 g langyos tej
 • 40 g kristálycukor
 • 35 g vaj
 • 1 egész tojás
 • 6 g só
 • 30 g friss élesztő
 • 30 g egész, hámozott pisztácia
 • 30 g aszalt vörösáfonya
 • egy tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit egy órával a dagasztás előtt készítsük ki, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. A lisztet szitáljuk át, az élesztőt langyos-kézmeleg tejben morzsoljuk el a cukor felével. Amíg felfut az élesztő, addig a vaj, a pisztácia és az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót tegyük a dagasztótálba. Ezután kezdjük meg a dagasztást kézzel vagy géppel. Géppel 2-3 percig lassabb, majd további 6-8 percig gyorsabb fokozatban dagasszuk a tésztát. Kézzel körülbelül negyed óra alatt dagasszuk ki a tésztát, erőteljes, csapkodó mozdulatokkal. Próbáljunk meg minél több levegőt dolgozni bele, hogy az jó szellős legyen. A puha vajat a teljes dagasztási idő kétharmadánál dolgozzuk a tésztába. A pisztáciát és az áfonyát pedig az utolsó 1 percben adjuk hozzá. A szép, fényesre dagasztott tésztát gömbölyítsük fel, majd egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni egy órán át. Ezután osszuk két egyenlő részre. A darabokat két kezünkkel sodorjuk egyforma hosszúságú szálakká. Ezeket sodorjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. Az illesztéseket szépen dolgozzuk el. A megfont kalácsot tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben meleg helyre kelni, körülbelül 50 percre. A koszorút a kelesztési idő első 10 perce után, illetve még egyszer sütés előtt kenjük meg tojással, hogy szép fényes legyen. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és légkeverésen süssük meg a kalácsot 30-35 perc alatt.

Zeliska Orsolya áfonyás-pisztáciás kalács koszorúja

Budapest koronázatlan babka királya

„A leghíresebb Közel-keleti, csokoládés kalácsról neveztem el az újlipótvárosi éttermemet, mivel fontos számomra, hogy az üzleteim elhelyezkedése és gasztronómiai koncepciója szorosan kapcsolódjanak egymáshoz. A babka nemcsak egy név, hanem annak a sokszínű, a közösséget összefonó szellemiségnek is a jelképe, amit képviselünk. A babka többszázéves kalács, de csak az Amerikába emigrált közép-európai zsidók hatására ismerte meg a világ. Rengeteg változata és receptje létezik, mi is a saját változatunkat fejlesztettük ki, persze rengeteg próbasütés árán”

– mondja Nemesvölgyi Attila, a Babka Budapest és a Babka Deli tulajdonosa.

Nemesvölgyi Attila

Huszonhat éve szenvedélye és hivatása a vendéglátás, tudja miről beszél, amikor kísérletezésről kérdezem. Az alapreceptért egészen a babka otthonáig, Jeruzsálemig utazott, majd elkezdődött a tesztelés, és megszületett a budapesti babka, amiről azóta Attila egy újabb helyet is elnevezett. Korábban kávézót, kocsmát és gasztronómiai üzletet is vezetett, ő alapította az azóta többszörös tulajdonosváltáson átesett Sarki Fűszerest, ma már azonban csak a Babka csoporton van a fókusz. „Amióta az eszemet tudom, a vendéglátásról szól az életem, három képesítést is szereztem a szakmában: cukrász, felszolgáló, szakács. Szombathelyi vagyok, dolgoztam évekig külföldön, de végül Budapesten, az Újlipótvárosban nyitottam éttermet, a közel-keleti ihletésű Babka Budapestet, ahol a babka természetesen mindig szerepel az étlapon.” Attila egy éve megnyitotta a hely kistestvérét, a Babka Delit, itt elvitelre, egész kalácsként is kapható a névadó, jeruzsálemi csokoládés kalács, amiért manapság túlzás nélkül sorban állnak nála a vendégek.


A babka-titok

Tészta:

 • 275 g Liszt
 • 50 g cukor
 • 20 g élesztőpor
 • 2 g só
  75 g vaj
 • Fél citrom héja
 • 1,5 tojás
 • 60 ml víz

Krém:

 • 75 g csokoládé
 • 60 g vaj
 • 25 g porcukor
 • 15 g kakaópor
 • 2 g só
 • 1 csipet kardamon

Szirup:

 • 250 g cukor
  250 g víz
 • 1 db narancs
  1 db fahéj
 • 2 db kardamom

A lisztet elkeverjük a cukorral, por élesztővel, sóval, citromhéjjal, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, vizet és felvert tojást. Dagasztó gépben simára, elasztikus állagúra dagasztjuk, majd pihentetjük egy órát letakarva. A töltelékhez vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, a vajat, majd simára keverjük a porcukorral, kakaóporral, sóval és őrölt kardamommal.

A babka Nemesvölgyi Attilától

Kézmelegre visszahűtjük. Közben a sziruphoz mindent csendesen forralunk 15 percig, majd állni hagyjuk. Felhasználásnál leszűrjük és újra felforraljuk. Majd a megkelt tésztát átgyúrjuk, 40 x 60 cm-es vékony lappá nyújtjuk és rákenjük egyenletesen vékonyan a csoki tölteléket, megszórjuk vágott dióval, kandírozott narancs kockákkal, és a hosszanti oldalánál kezdve szorosan felcsavarjuk. A felcsavart rudat éles késsel hosszában félbe vágjuk, majd a két vágott felet összefonjuk, úgy, hogy a vágott felületek inkább kifelé nézzenek. A két végét a fonat alá hajtjuk, sütőpapírral kibélelt kenyér formába tesszük, és fél órát kelesztjük. Óvatosan lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Ekkor kivesszük, leöntjük 2.5 dl forró sziruppal, majd 10 percre visszatesszük. Másodszor is kivesszük, és még 1,5 dl forró sziruppal leöntjük. Langyosra hűlésig pihentetjük, majd kivesszük a formából. Amikor kihűlt, szeleteljük.A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket
1

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
2

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet
3

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen
4

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is
5

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

 Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?
6

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

 Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül
7

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb
8

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Ezek is érdekelhetnek

Privát látogatás: Szállodák ékköve Toscanaban

Privát látogatás: Szállodák ékköve Toscanaban

2021.05.19. 6 perc olvasás

A Toscan életérzés családban marad

Naomi Campbell bámulatos rezidenciája

Naomi Campbell bámulatos rezidenciája

2021.05.17. 2 perc olvasás

Luxus és tradíció

Borjú rakott spárgával a franciák kedvenc séfjétől

Borjú rakott spárgával a franciák kedvenc séfjétől

2021.05.17. 2 perc olvasás

Igazi könnyű, tavaszi étel

De mi ez a furcsa maszk Hosszú Katinkán?

De mi ez a furcsa maszk Hosszú Katinkán?

2021.05.16. 1 perc olvasás

Sport

Boldogság, fagylaltmúzeum a neved

Boldogság, fagylaltmúzeum a neved

2021.05.14. 1 perc olvasás

Rózsaszínben a világ

Hogyan készítsünk barna vajat?

Hogyan készítsünk barna vajat?

2021.05.13. 3 perc olvasás

Beurre Noisette süteménybe, húshoz, zöldséghez

A lélek szigetei

A lélek szigetei

2013.01.19. 1 perc olvasás

Zürich - Éljen az elegáns underground!

Zürich - Éljen az elegáns underground!

2012.05.08. 4 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves