Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Napozás

A melanóma intő jelei - ezekre kell figyelnie annak, aki sokat napozik

2023. augusztus 03.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség melanóma bőrrák anyajegy rákos betegség
A melanóma intő jelei - ezekre kell figyelnie annak, aki sokat napozik
© Getty Images

A nyaralás alatt is érdemes szem előtt tartani, hogy bőrünket folyamatosan óvjuk a káros sugárzástól, ugyanis a melanóma, vagyis a bőrt érintő rákos megbetegedés bármikor kialakulhat.


A nyár sokak számára a fürdést és a napozást jelenti, de még azok is részesülnek a napfényből, akik nem egy napágyban várják a barnulást, hiszen az erős UV-sugárzás mindannyiunkat érint. De fontos tisztában lenni azzal, hogy a hosszabb időn át tartó erős napfénynek való kitettség emeli a melanóma kockázatát.

Az anyajegyek és szemölcsök alkalmanként a napfény hatására rosszul reagálhatnak, ezért fontos, hogy legkisebb elváltozással is fordulj szakemberhez.

A melanóma tünetei

Egyetlen alakú, nem egységű szélű anyajegy

Az anyajegyek általában kör alakúak, és határozott körvonalakkal rendelkeznek, Ha olyan elváltozást látsz, amelynek nem egységes a felülete, és elmosódott a széle, az gyanúra adhat okot.

Több színű anyajegy

Az anyajegyek és szemölcsök egyféle színt tartalmaznak. Ha azt tapasztalod, hogy egy anyajegyben két vagy több szín is előfordul, akkor ki kell vizsgáltatni.

Nagyobb méret

A melanóma általában nagyobb méretű elváltozásként jelenik meg, így a méret is fontos tényező a rákos betegség diagnosztizálása során.

Változás

Az anyajegyek az idő múlásával sem változnak. Amennyiben mégis változást tapasztalsz, érdemes részt venned egy szűrővizsgálaton.

A melanómának lehetnek további tünetei, amelyek a már meglévő anyajegyek változását okozhatják. Ezekre érdemes figyelni egy-egy anyagjeggyel kapcsolatban:

  • ha megduzzad vagy fáj
  • ha vérezni kezd
  • ha viszketést tapasztalsz
  • ha kérgessé válik a felülete
melanoma-elle.hu
Forrás: Getty Images

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha új és gyanús anyajegyed jelenik meg, illetve ha a régiek esetében bármilyen változást tapasztalsz a színűket, a méretüket vagy az alakjukat illetően.

Minél korábban diagnosztizálják a melanómát, annál könnyebb a kezelése, és annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves