Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Melissa Lewis

Fájt, ha fésülködtem – a bőrrák megdöbbentő tüneteiről számol be egy ausztrál nő

2023. május 14.

4 perc olvasás

ELLE

napozás rák bőrrák
Fájt, ha fésülködtem – a bőrrák megdöbbentő tüneteiről számol be egy ausztrál nő
© Fotó: Instagram/LissyLewis

Ez az ausztrál nő fiatalabb korában nem vette komolyan a napozásra vonatkozó figyelmeztetéseket. Most a bőrrákkal kapcsolatban figyelmeztet mindenkit saját példáján keresztül.


Melissa Lewis az alábbi, elég sokkoló hívta fel magára a figyelmet a TikTokon – illetve nem is annyira saját magára, inkább a bőrrák elleni védekezés és küzdelem fontosságára.

A bőrrák arca

Ez a 48 éves, ausztrál nő most azt mondja a Daily Mailnek, hogy annyira nagy nézettsége lett az alábbi videónak, hogy gyakorlatilag ezzel nem hivatalosan ugyan, de ő lett

a bőrrák arca.

Az alábbi videóban azt mutatja meg, hogy pár nappal egy bőrrák miatt szükségessé vált lézeres kezelés után hogyan néz ki az arcbőre, és készülj fel lélekben, mert nagyon félelmetesen. Lewis a következőket mondja a procedúráról:

nagyon fájt, még mindig fáj, hámlik. Fel kellett tennem egy kötést, hogy tudjam hordani a szemüvegem, hogy lássak. [...] A szemem is be van dagadva, de legalább nyitva vannak. Tegnap le voltak záródva, nem láttam sok mindent.

Hát nagy levegő, ha bele szeretnél nézni ebbe a videóba.

Egy másik videóban azt mutatja meg, hogyan hámlik az arcbőre a kezelés után. Ez egy fokkal kevésbé durva, mint az előző.

@lissylewisog A throwback to peeling post treatment. I couldnt stand this skin hanging off anymore… tweezers were sterilised and hands washed thoroughly. This REALLY HURT. Please wear sunscreen. #skincancer #skincancerawareness #posttreatment #fyp #beauty #photodynamictherapy #wearsunscreen #wearsunscreendaily #sunscreen #dermatology ♬ original sound - Melissa Lewis

Hosszú utat járt be

Immár 14 éve, hogy 2009-ben először találtak Lewison bazálsejtes karcinómát. Az első daganatot a válláról kellett eltávolítani, ezután sorozatos kezelések következtek, de a rák 2016-tól kezdett igazán komollyá válni, ekkor melanómát is találtak nála. A bőrrák miatt a combját és a fülét is műteni kellett. Mindehhez 2022-ben mellrákot diagnosztizáltak Lewisnál, ami miatt a bőrrák miatti kezeléseket egy évre kénytelen volt felfüggeszteni.

De Lewis nyilatkozatából kiderül, hogy az első tünetei már évek óta megvoltak, amikor először megállapították nála a bőrrákot.

2005-től kezdve a bőröm rücskös volt, vörös és hámló. Fájt, ha fésülködtem, mert ott is voltak sérült bőrfelületek, csak ezt akkor még nem tudtam, pedig gyakran vérzett. Ha törölközővel megtöröltem az arcom, akkor is vérzett a bőröm, annyira száraz volt

– nyilatkozta Lewis, aki 2009-től kezdve folyamatosan ellenőrzésekre járt. Ennek köszönheti, hogy a bőrrák legveszélyesebb típusát, a melanómát már rögtön a kezdeti stádiumban megtalálták nála az orvosok. Igen, a melanómájáról is van videó.

@lissylewisog Sharing so you dont go through it too. Melanoma doesn’t always appear as a big dark raised looking mole in different skin tones. You couldnt really see mine just like some freckles joined on my tragus. Get to a dermatologist and use Spf 50+ all year round #skincancer #skincancerawareness #spf50 #melanoma #dermatologist #sunscreen #fyp ♬ Amityville Horror - Scary Halloween Sound Effects - Halloween Sound Effects

Az ezzel kapcsolatos tortúráról így mesél:

nagy szerencsém volt, mert még a 0. fázisban megtalálták – még nem került bele a vérkeringésembe.

Hasonló ellenőrzésekre-kezelésekre jár a legfrissebb hírek szerint Melanie Griffith is, aki szintén megküzdött korábban a bőrrákkal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa Lewis (@lissylewis)

A Napon csak nagyon óvatosan

Lewis esete különösen extrém, hiszen az ő fiatalkorában az ózonlyuk miatt nagyon erős volt Ausztráliában az UV-sugárzás, neki ráadásul különösen fehér bőre van. De ezzel együtt mindannyiunk számára fontos figyelmeztetés Lewis üzenete, főleg most, hogy már alig várjuk, hogy a felhős-esős-hűvös tavaszi hetek után végre napra mehessünk: sosem szabad napozni naptej-napvédelem nélkül, nem érdemes egy lebarnulásért a bőrrákot kockáztatni!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves