Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mesterséges barnítás

„Imádtam a szoláriumot, bőrrákos lettem” – egy édesanya megdöbbentő története

2023. június 28.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

napozási szokások bőrrák prevenció daganatos betegség rákos betegség
„Imádtam a szoláriumot, bőrrákos lettem” – egy édesanya megdöbbentő története
© Forrás: Getty Images

Egy brit nő éveken át gyanútlanul járt szoláriumba, ám a bőrrák megtámadta a szervezetét.


A bőrrák fokozottan fenyegeti azokat, akik szeretnek napozni, és ez alól azok sem kivételek, akik természetes napfény helyett szoláriumba járnak.

Ezt bizonyítja Nickie Murtagh esete is, akik 8 éven át hetente kétszer járt szoláriumba, amig ki nem derült, hogy bőrdaganata van.

A bőrrák nem csak a napfénytől alakulhat ki

Nickie egy interjúban mesélte el, hogy egy daganat alakult ki a fejbőrén, amiről megállapították, hogy bőrrák, ő pedig biztos benne, hogy a szoláriumozás segítette elő a kialakulását.

Egy 45 perces műtét keretében távolították el a csomót, de ezt követően bőrátültetésre volt szüksége, annyira mély seb keletkezett a tumor után. 104 kemoterápiás kezelésen esett át.

Amikor a műsorvezetők arról kérdezték, miért tette ki magát a veszélynek, elmondta, hogy hamar a barnaság és a szoláriumozás rabja lett, és soha nem gondolt arra, hogy ebből bármilyen problémája lehet.

Profi szalonba jártam, ráadásul feleannyi időt voltam a gépben, mint amennyit a napon tölthettem volna. Nagyon sokan ugyanezt csinálták, soha nem gondoltam arra, hogy bőrrákot okozhat.

A fején keletkezett dudor miatt is csak azért kereste fel a háziorvosát, mert egyre csúnyább lett.

borrak
Forrás: Getty Images

Dr. Amiee Vyas, egy londoni bőrgyógyász elmondta, hogy az UV-sugárzás mindenképpen veszélyt jelent, és bizonyos bőrtípusok esetén át kell gondolni, hogy a szolárium mennyire biztonságos.

Nickie azt mondja, ma már biztosan nem használná ennyiszer sem a mesterséges barnítást, sem a természetes napfényt arra, hogy barnuljon, és igyekszik gyermekeit is megóvni a káros kövekezményektől azzal, hogy különböző napvédő termékeket használnak.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves