Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Uncommon signs

A bőrrák 5 szokatlan tünete, amikre fontos figyelni

2023. július 12.

2 perc olvasás

ELLE

jelek rákbetegség bőrrák
 A bőrrák 5 szokatlan tünete, amikre fontos figyelni
© Shutterstock

A bőrráknak vannak olyan jelei, amik nem teljesen egyértelműek. 


A bőrrák az egyik legalattomosabb betegség, és rendkívül fontos, hogy korán diagnosztizálják az orvosok. Vannak azonban a betegségnek olyan ritka és szokatlan tünetei, amiket sokan figyelmen kívül hagynak, pedig nem szabadna. Most mutatjuk, mik azok. 

1. Foltok a talpon vagy a tenyéren

Ha furcsa foltok jelennek meg a talpon vagy a tenyéren, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, mert nagyobb a melanoma kialakulásának kockázata, különösen a sötétebb bőrűek esetében. Ha bármi ilyesmit tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni! Az egyik leghíresebb áldozat, Bob Marley, akinek a bőrrákja a lábujján kezdődött egy elváltozásként. 

2. A kéz- és lábkörmökön lévő csíkok szintén jelek lehetnek

Fontos, hogy a bőrvizsgálatok előtt mindig távolítsuk el a körömlakkot, mert az orvosok fontos dolgokat vehetnek észre. A melanoma osszú, sötét csíkként is megjelenhet a kéz- és lábkörmök alatt. Ez a ritkábbik eset, de érdemes odafigyelni rá!

3. Elváltozások a szemhéjon, az ajkakon vagy a nemi szerveken

A jó hír, hogy ezeket az elváltozásokat könnyebb észrevenni, mert szembetűnőek, de közben általában nagyon kevesen gondolnak rá, hogy bőrrák állhat a probléma mögött. Ilyenkor javasolt egy teljeskörű kivizsgálás, hogy pontosan lehessen tudni a betegség okát. 

4. Színtelen anyajegy

A melanoma egy ritka formáját "rózsaszín melanómának" nevezik, mert látható pigment nélkül anyajegyként jelenik meg. Ez általában úgy néz ki, mint egy rózsaszín vagy fehér folt, és fény vagy tükör alatt olyan lehet, mintha világítana.

5. Szemgolyó probléma

Ez a típusú a típusú bőrrák nagyon ritka, nagyjából az összes eset 1 százalékát teszi ki. Azonban a bőrvizsgálatok alkalmával érdemes a szemekre is ránézni, mert néha melanoma alakulhat ki a szemgolyó hátoldalán. A betegek ezt úgy észlelik, hogy látásproblémákkal küzdenek vagy éppen fáj a fejük. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves