Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SKIN CANCER

„Túl fiatalnak tartottak az orvosok a bőrrákhoz, végül mégis kiderült melanómám van!”

2023. február 23.

4 perc olvasás

Szőke Anna

uv sugárzás melanóma bőrrák daganatos betegség rákos betegség
„Túl fiatalnak tartottak az orvosok a bőrrákhoz, végül mégis kiderült melanómám van!”
© Pexels/Mariam Antadze

Darcy Shaw mindössze 21 éves volt, amikor bőrrákot diagnosztizáltak nála.

 


Elképesztő, de sajnos egyre többször fordul elő, hogy a szakemberek bizonyos betegségekhez túl fiatalnak ítélnek meg valakit, majd később az illetőről mégis kiderül, hogy komoly baja van. Ez történt az angol Darcy Shaw-val is, amikor a nyakán található, hirtelen növekedésnek indult anyajeggyel ellátogatott az orvoshoz. Szerencséjére egy ápoló is megnézte így végül melanómát, a bőrrák legsúlyosabb formáját diagnosztizálta nála.

Sosem gondolta volna, hogy veszélyeztetett

Darcy sosem járt szoláriumba, nem napozott, és felmenői közt sem volt senki beteg. A fiatal lány fejében meg sem fordult, hogy bőrrákja lehet. Volt egy apró anyajegye, igen látványos helyen, a nyaka és a kulcscsontja találkozásánál. Ez az anyajegy nagyjából egy év leforgása alatt megduplázta méretét és sötétebb színre váltott. Darcy viszont szinte észre sem vette, és nem tulajdonított a dolognak túl nagy jelentőséget.

Az édesanyja figyelt fel a változásra és sürgette lányát, hogy az menjen el egy kivizsgálásra.

Fogalmam se volt arról, hogy milyen is a bőrrák. Amikor végül diagnosztizálták nálam, teljesen lesokkolt, mert soha fel sem merült bennem, hogy ilyesmi engem is érinthet

– idézi fel a North Yorkshire-ben dolgozó tanárnő.

 

A bőrrák jelei

Darcy 2019-ben fordult először szakorvoshoz, az egyre növekvő anyajegyével. Akkor az orvos csupán annyit mondott, hogy az anyajegye teljesen rendben van, és mivel még fiatal, nem kell ilyesmin aggódnia. Három hónappal később újra meglátogatta orvosát, – ezúttal egy másik tünet miatt, – és gondolta rákérdez az anyajegyre mégegyszer.

Legnagyobb szerencséjére ez alkalommal egy ápolóval is tudott beszélni, aki a melanóma ismertetőjegyeit tartalmazó listája alapján ellenőrizte a lány anyajegyét. Megnézte, hogy asszimetrikus-e a folt, hogy élesek vagy elmosódottak-e a határai, összehasonlította az anyajegy színét a megadott színskálával, megmérte a méretét és kikérdezte a lányt a növekedés ritmusáról.

A begyűjtött információk alapján az ápoló megállapította, hogy több figyelmeztető jel is utal arra, hogy a lány anyajegye esetleg rosszindulatúvá vált. Az ápoló szakorvoshoz irányította a lányt, ahol végül 2020-ban leműtötték az anyajegyét és elküldték biopsziára. 

Egész idő alatt mindenki csak azt hajtogatta nekem, hogy tutira nincs semmi baj. Még akkor is, amikor végül megkaptam a diagnózist, képesek voltak egy olyat beszólni, hogy mennyire le vannak döbbenve, mert hogy annyira biztosak voltak benne, hogy nincs semmi bajom

– emlékszik vissza a fiatal lány.

A genetika és az UV sugárzás szerepe

A melanóma a legagresszívabb bőrráktípus, ráadásul a leggyakoribb a 30 éven aluliak – főként nők  – körében. Azt azonban még a kutatók sem tudják, hogy mitől függ, hogy egy anyajegy  elrákosodik-e vagy sem. Az ultraibolya sugárzást nevezték meg, mint a folyamat fő elindítóját, de az örökletes hajlamnak is nagy szerepe lehet a dologban.

Darcy bőre nagyon világos, ma már állandó jelleggel használ napvédő krémet főleg ott, ahol korábban az anyajegye is elhelyezkedett. A bőrgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy hajlamosak vagyunk kihagyni a nyak, a fülek és a kézfejek bőrfelületét, amikor bekenjük magunkat napvédő termékekkel, pedig ezeknek a területeknek a védelme is kulcsontosságú.

borrak_elle
Fotó: Shutterstock

Miután a fiatal lány diagnózisa biztossá vált, további műtétek vártak rá, hogy minden esetleg érintett szövetet eltűntessenek a szervezetéből. Kivizsgálták, hogy nincsenek-e áttétjei. Darcy további 3 anyajegyet távolíttatott el, megelőző jelleggel. 

A tanárként dolgozó 24 éves lány nyakán a műtétből kifolyólag látványos heg maradt. Diákjai gyakran érdeklődnek afelől, hogy hogyan szerezte. Darcy jó lehetőségnek tartja ezt a fiatalabb generáció edukációjára a veszélyes kór kapcsán. Ms. Shaw fél évente jár vissza kórházi ellenőrzésekre, de havonta önvizsgálatot is tart, hogy ez mégeygszer ne fordulhasson elő vele.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves