Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rákmegelőzés

A bőrrák 5 jele, amire nem is gondolnál

2023. május 11.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség bőrrák orvos prevenció
A bőrrák 5 jele, amire nem is gondolnál
© Forrás: Shutterstock

A bőrrák kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, ám ha korán észlelik az első jeleit, a legtöbb típusa eredményesen kezelhető, ezért érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni az anyajegyek állapotát.


Nincs olyan ember, akinek a testén előbb vagy utóbb ne alakulnának ki anyajegyek. Ezekkel nincs semmi teendőd, csupán annyi, hogy felméred, hol találhatóak a testeden, és néhány hetente ellenőrzöd, hogy mutatnak-e bármilyen változást.

borrak
Forrás: Shutterstock

A bőrrák okozhat jóindulatú elváltozást is

A bőrrák egy abnormális sejtek növekedésével járó betegség, amely a bőrszövetekben alakul ki. Normális esetben, amikor a bőrsejtek öregszenek és elhalnak, új sejtek képződnek helyettük. Azonban ha ez a folyamat helytelenül működik – például a nap ultraibolya-sugárzásának való kitettség miatt –, a sejtek gyorsabban kezdenek képződni. Az új sejtek lehetnek jóindulatak, amelyek nem terjednek és nem okoznak károsodást a szervezetben, de sajnos kialakulhatnak belőlük rákos variánsok is, amelyek átterjedhetnek a közeli szövetekre vagy a test más területeire, ha nem észlelik azokat időben. A korai felismerés azonban életmentő lehet, ezért is fontos a folyamatos önvizsgálat elvégzése.

A bőrráknak többféle típusa is létezik, de a kutatások szerint ez az egyik leggyakoribb ráktípus, amit diagnosztizálnak: az Egyesült Államokban például 5-ből 1 embert biztosan érint élete során a betegség valamilyen formája.

A bőrrák lehetséges tünetei

Az alábbiakban néhány tünetről olvashatsz. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, mindenképp fordulj orvoshoz:

 • új anyajegymegjelenése, vagy egy már meglévő anyajegy méretének, alakjának vagy színének megváltozása, esetleg vérzése
 • gyöngyszerű vagy viaszos dudor az arcon, a fülön vagy a nyakon
 • lapos, rózsaszín, piros vagy barna színű folt, kitüremkedés a bőrön
 • hegesnek tűnő területek a bőrön
 • olyan sebek, amelyek beszáradtak, de gyakran véreznek
 • be nem gyógyuló vagy visszatérő sebek a test bármely részén
 • durva, pikkelyes elváltozás, amely viszkethet, vérezhet és kérgessé válhat
borrak
Forrás: Shutterstock

A bőrrák 5 jele, amire muszáj figyelned

Attól függően, hogy milyen típusú bőrrákról van szó, megjelenésében is eltérő lehet a betegség, de az alábbiak mindenképp figyelmzetető jelek:

 1. szabálytalan forma
 2. elmosódott vagy szabálytalan szélek
 3. egynél több színből álló anyajegy
 4. ha az anyajegy 6 milliméternél nagyobb
 5. a legfontosabb: ha az anyajegy mérete, alakja vagy színe megváltozik

A bőrrákra hajlamosíthat, ha túl sok időt töltesz a tűző napon munka vagy egy egyszerű nyári játék során, és az is, ha gyakran leégsz. Ha sok anyajegyed van, esetleg szenvedtél már ekcémától, vagy a családodban diagnosztizáltak már rákos megbetegedést, akkor mindenképp kerüld el a napozást, és használj megfelelő fényvédő szereket az év egészében, ne csak nyáron. Óvintézkedésekkel sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a betegség kialakulását.

orvos-borrak
Forrás: Shutterstock

Ha bármilyen kétséged merül fel az anyajegyeiddel kapcsolatban, mindenképp keress fel egy bőrgyógyász szakorvost, aki a megfelelő eszközökkel alapos vizsgálatot fog végezni. Ne feledd, a korai felismerés életmentő lehet!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves