Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ház praktika

Így tárold a kötött pulóvereid, ha nem akarod, hogy kinyúljanak

2024. február 08.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

ruha házi praktika öltözködés ruhatár szekrény háztartás
Így tárold a kötött pulóvereid, ha nem akarod, hogy kinyúljanak
© Shutterstock

Talán nem is gondolnád, de a kötött pulóverek a szekrényben is gondoskodást igényelnek.


Az év jelentős részében szükség van a kötött pulóverekre, ám természetesen a szekrényben még több időt töltenek, így célszerű tisztában lenni a helyes tárolásukkal.

Mivel vastagabb anyagból készülnek, jóval több helyet foglalhatnak, mint más ruhadarabok, ami megnehezítheti a tárolásukat. Ha viszont azt szeretnéd, hogy tökéletes állapotban legyenek, amikor szükséged van rájuk, érdemes betartanod néhány egyszerű szabályt.

A kötött pulóverek helyes tárolása

Néhány tévhit terjedt el azzal kapcsolatban, hogyan érdemes berendezni a ruhásszekrényedet. Ami a kötött pulóvereket illeti, az alábbiakra kell nagyobb figyelmet fordítani:

Hajtogatás

A legkényelmesebb módszer, ha a kötött pulóvereket összehajtogatva és egymásra téve helyezed be a polcokra. Arra azonban mindig figyelj, hogy ne zsúfold egymásra őket: ha vastagabb anyagból készültek, 4-nél többet soha ne tegyél egymásra. Ha ennyinél több kerül egymásra, egyrészt összegyűrődhetnek, másrészt az anyagoknak sem tesz jót, hogy befüllednek. Érdemes egy napfénytől védett, meleg, de jól szellőző tárolni őket (egyébként minden ruhadarabot), így elkerülheted, hogy az anyagok rossz szagúvá váljanak. Ne feledd: a gyapjú vagy angóra pulóverek még nagyobb körültekintést igényelnek!

Akasztók használata

Örök kérdés, vajon a vállfán vagy a polcokon vannak-e jobb helyen a pulóverek. A válasz bonyolult, de tény, hogy a nem megfelelően elvégzett hajtogatás meggyűrheti az anyagokat, a vállfán pedig megnyúlhatnak a pulóverek, különösen a vállrészen. Ha nincs elég helyed a komódoknak, akkor vállfán is tárolhatod ezeket a darabokat, de érdemes a megszokottól eltérően a pulóverek középső részét felfektetni a vállfa nadrágoknak szánt keresztrúdjára, az ujjakat pedig behajtogatni a pulóverek alá. Így egyrészt kevesebb helyet foglalnak, másrészt a megnyúlásuktól sem kell tartanod.

kotott-puloverek-tarolasa-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Díszítések

Ha a pulóvereden bármilyen masni, flitter vagy hímzés található, legyél még körültekintőbb, hogy a tárolás során ezek se sérüljenek meg. Ha egymáson tárolod ezeket a polcokon, érdemes selyempapírt helyezni közéjük. Így elkerülheted, hogy a díszítések beakadjanak, illetve azt is, hogy a különböző anyagok a hőkülönbség hatására esetleg elszínezzék egymást. Ügyelj arra is, hogy a selyempapír se legyen színezett, mert ez is megfoghatja a különböző anyagokat.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves