Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Örök kérdés

A szakértők elárulták, milyen gyakran kell kitisztíttatni egy kabátot - meglepő választ adtak

2024. január 10.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

öltözködés télikabát tisztító mosási tipp ruhatisztítás
A szakértők elárulták, milyen gyakran kell kitisztíttatni egy kabátot - meglepő választ adtak
© Shutterstock

Te milyen gyakran viszed tisztítóba a kabátod?


A télikabát nem az a ruhadarab, amit egyetlen használat után tisztítóba küldesz. Ezzel nincs is probléma, ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy akkor mégis mikor indokolt a kimosása?

A kabát tisztaságának (vagy épp szennyezettségének) mértékét sem könnyű megállapítani, és össze sem lehet hasonlítani azzal az evidenciával a tisztítását, hogy például egy alsónemű egyetlen használat után is a mosógépben landol.

Most azonban egy szakértő, Kyle Grant, az Oxwash alapítója elmondta, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, mielőtt tisztítóba indulsz.

A télikabát tisztításának alapelvei

Azoknál a kabátoknál, amelyeket az őszi-téli időszakban csak néhány alkalommal viselsz, elegendő egyetlen tisztítás a szezon végén. Mielőtt bármelyik darabot tisztítóba viszed, az alábbiakat kell figyelembe venni a szakértő szerint:

A tisztítás gyakorisága az anyagtól, a színtől és a rosttartalomtól is függ.

A gyapjú kabátot például sokan kedvelik „öntisztító” tulajdonsága miatt, és tény, hogy ezek a kabátok valóban nehezebben piszkolódnak. A kasmírral vagy selyemmel kevert gyapjú viszont már érzékenyebb, és általában gyakoribb mosásra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze a puhaságát.

A paplan- és pehelykabátok esetében pedig alkalmanként elegendő lehet a folttisztítás is.

Ezen kívül érdemes figyelni arra is, hogy ha eláztál, a kabátodnak legyen ideje megszáradni, ahogy a meleg helyiségekben is érdemes levenned a kabátot, így elkerülheted, hogy beleizzadj – ami szintén kellemetlen szagokhoz vezethet.

Felmerülhet a kérdés, hogy a mindennapos használatnak kitett kabátokkal mi a teendő. Grant erre így válaszolt:

Hacsak nem történik valami rendkívüli esemény a kabátoddal – például étel vagy ital ömlik rá –, akkor azt javaslom, hogy csak a szezon végén mosd ki.

Meglepő lehet a válasz, ám a szakértő erre is magyarázatot adott. Mivel télen általában néhány réteget viselünk a kabátunk alatt, így az bizonyos mértékig „védve van” a testünktől, az izzadságtól és a bőrszövetektől. Éppen ezért nem indokolt az olyan gyakori mosása, mint például egy pulóver vagy nadrág esetében.

kabattisztitas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Két dologra azonban mindig fordíts nagy figyelmet: a kabátokat egyrészt csak tisztítóban érdemes tisztíttatni, a mosógépben történő tisztítás ugyanis akár tönkre is teheti a kedvenc darabodat.

Másrészt sose tedd el piszkosan a kabátot a szezon végén, mert a szennyeződések később akár maradandó károsodást is okozhatnak – ráadásul te is szívesebben veszel fel majd egy illatos kabátot késő ősszel!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves