Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szabályok

6 ruhadarab, amit tilos a szárítógépbe tenned

2023. december 12.

2 perc olvasás

ELLE

mosás ruhadarab szárítógép szárítás
 6 ruhadarab, amit tilos a szárítógépbe tenned
© Shutterstock

Ezeket a dolgokat fontos tudni a szárítógéppel kapcsolatban. 


Nem minden ruhát vagy kiegészítőt lehet biztonságosan szárítani ruhaszárítóban.  Most megmutatjuk a listát, hogy mik azok a dolgok, amiket semmiképp se tegyél a szárítógépbe, ha nem szeretnéd, hogy tönkremenjenek a kedvenc ruháid. 

1. Melltartók 

A melltartóknál spandexet és elasztikus anyagot használnak a nyújtáshoz és tartáshoz. Sajnos a magas hőmérséklet lebontja ezeket az anyagokat, és gyorsan tönkreteszi a melltartó formáját. Mosd ki őket megfelelően, és szárítsd meg levegőn, hogy az alakjuk sokáig megmaradjon.

2. Hátizsákok, bevásárlótáskák

Érthető, hogy a hátizsákokat és a vászontáskákat gyakran kell mosni, különösen akkor, ha mindennapi használatról van szó. Azonban ezeket nem szabad a szárítógépbe tenni, hacsak nem 100 százalékos pamutból készültek. A szárító magas hője a külső anyagok megolvadását, zsugorodását vagy deformálódását okozhatja, és tönkremet a táskák belseje is.

3. Bőr, velúr és műbőr

Ha eláztál a nagy esőben, akkor sem érdemes bedobnod bármilyen típusú bőrt vagy műbőrt a ruhaszárítóba. . A magas hő hatására az anyag eltorzulhat vagy megrepedhet. Az ezekből készült anyagokat inkább a levegőn szárítsd távol a hőtől és a napfénytől.

4. Selyem és egyéb fehérneműk 

Olyan kényes anyagok, mint például selyem és csipke  soha ne kerüljenek a szárítógépbe. A nagy hő hatására ráncok keletkezhetnek, amelyeket szinte lehetetlen eltávolítani. Azonban a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a cipzár beakad az anyagba, és kilyukadhat. A függönyökre ugyanez a szabály vonatkozik.

5. Fürdőruha

A fürdőruhát minden viselés után ki kell mosni, hogy eltávolítsuk a testszennyeződést, a fényvédő olajokat, a homokot, a sót vagy a klórt. Ki kell azonban emelni, hogy a mosás után hagyni kell a levegőn megszáradni. A szárító hő hatására az anyagok eltorzulnak és tönkreteszik a nyári megjelenést.

6. Harisnya

Legyen szó selyemharisnyáról, balettharisnyáról vagy gyapjúzokniról, fontos, hogy mindig levegőn kell szárítani, annak érdekében,  hogy megelőzzük a zsugorodást, a beakadást és a foltosodást. A szárítógépnek sem tesz jót, ha nem tartjuk be ezt a szabályt.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves