Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hasznos praktikák

5 mosási hiba, ami tönkreteheti a ruhákat

2024. február 01.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

ruha hiba mosás ruhamosás háztartás
5 mosási hiba, ami tönkreteheti a ruhákat
© Shutterstock

A mosás sokszor nem is annyira egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.


A ruhák mosása egyeseknek nem okoz problémát, mások azonban rettegnek tőle, mert úgy érzik, számtalan ponton el lehet rontani.

Tény, hogy néhány alapszabályt érdemes betartani, ha nem akarod tönkretenni sem a ruhákat, sem a mosógépet, de ha ezek szokássá válnak, nincs mitől tartanod.

A Laundryheap szakértői elárulták, hogy mik a leggyakoribb hibák, amiket legalább egyszer minden háztartásban elkövetnek, pedig sok kárt okozhatnak ezek a rossz mosási szokások.

A mosás leggyakoribb hibái

1. Zsebek kiürítése

Ezt sokan elmulasztják, ami elsőre talán nem tűnik nagy problémának, de ha akár csak egy zsebkendő is bennük marad, akkor a mosás során apró darabokra hullik, és ráragad mindenre, ami a gépbe került. Bosszantó és hosszadalmas megszabadítani a maradványoktól a ruhát. Ha pedig kulcs vagy egyéb fémtárgy marad a zsebekben, az akár még a mosógép dobját is károsíthatja.

2. Túl sok mosószer

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, a nagyobb mennyiségű mosószertől tisztábbak és illatosabbak lesznek a ruhák, valójában épp az ellenkezőjét érhetjük el ezzel. A mosószer megtapad a szöveten, ezzel ráragasztva az összes koszt és szöszt, ami a mosás során leázik a többi ruhadarabról.

3. Túl nagy mennyiségű ruha mosása

Sokan igyekeznek minél több ruhát zúfolni a gépbe, mielőtt beindítanák azt, hogy pénzt és energiát takarítsanak meg. Csakhogy ezzel a módszerrel megkockáztatják, hogy nem lesznek tiszták a ruhák, újra kell mosni azokat, a túl gyakori mosás pedig tönkre is teheti az anyagokat.

ruhamosas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

4. A mosógép hibáinak figyelmen kívül hagyása

Bár csábító lehet, hogy egy apró zörejre vagy rendellenességre ne figyelj, a szakértők azt tanácsolják, ha valahol víz csorog a mosógépből, esetleg penészfoltot veszel észre, ne odázd el a javítást, később ugyanis sokkal nagyobb költségeid keletkezhetnek a figyelmetlenség miatt.

5. Különböző anyagok egyidejű mosása

Az alsóneműt soha ne mosd együtt a függönyökkel vagy az ágyneművel! Minden szövetnek más mosási követelményei vannak, és az együttes tisztításuk egyrészt nem higiénikus, másrészt azt kockáztatod, hogy az egyik nem lesz elég tiszta, míg a másikat például egy magasabb hőfok akár tönkre is tehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves