Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen jógázol

2023. május 30.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

jóga sport mentális egészség mozgás
Ez történik a testeddel, ha rendszeresen jógázol
© Shutterstock

A jóga manapság az egyik legnépszerűbb sport, ám azt kevesen tudják, hogy nemcsak az alakot formálja, hanem a mentális egészségre is hatással van. 


Egyre többen kezdenek jógázni, ezt a mozgásformát még azok is kipróbálják, akik korábban nem mozogtak rendszeresen. A jógát nagyon könnyű megszeretni, hiszen amellett, hogy feszesíti az izmokat, javítja az egyensúlyt, számos pozitív hatása van az életminőségre

Kutatások is bizonyítják a jóga hatásait

A jóga hatalmas múltra tekint vissza, már több száz, sőt több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták az emberek a gyakorlatokat. A mozgásforma jótékony hatásai közismertek, hiszen a szakemberek mindig kihangsúlyozzák, hogy a helyesen végzett gyakorlatok hozzájárulnak a helyes testtartáshoz, illetve az ízületek szempontjából is hasznosak. 

A mozgásnak köszönhetően a javul az egyes területek oxigén- és vérellátása, melyeknek kulcsszerepük lehet bizonyos ízületi problémák megelőzésében. Ám ez nem csupán mozgás során érzékelhető, a jóga hatására sokkal több oxigén jut a sejtekhez, ami hosszabb távon jobb közérzetet eredményez

joga-egeszseg-2023
Shutterstock

Stressz ellen is hatékony 

A jóga tehát számos dolog miatt hasznos, arról nem is beszélve, hogy hosszabb távon csökkenti a vérnyomást és a koleszterint, illetve gátolja az érfalak elmeszesedését. Ám van egy másik pozitív hatása, amiről sokan elfeledkeznek. 

A jóga hozzájárul a stressz csökkentéséhez, illetve segít megszabadulni a negatív gondolatoktól. Manapság sokan szoronganak, az állandó idegesség, stressz pedig hosszabb távon káros hatással lehet a mentális és a fizikai egészségre. A stresszhormonok tartós megemelkedése miatt a legtöbb ember erőtlennek, gyengének érezheti magát, ami előbb vagy utóbb már az élet minden területén megmutatkozik. Sokszor a szervezet is jelez, ilyen lehet például a fejfájás vagy a magas vérnyomás. 

Ám a kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy a jóga sok esetben megnyugtatja a túlterhelt idegrendszert. Ez például az alvás szempontjából szintén fontos. Nyugodt állapotban könnyebb álomba merülni, és az alvás is pihentetőbb lesz. A mozgás rendszeres gyakorlása gátat szab a stresszhormonok termelődésének. 

A jóga egyébként hozzájárul a szerotonin termelődéséhez, amit sokan csak boldogsághormonnak neveznek. Képes enyhíteni a hangulatingadozásokat, és jó közérzetet eredményez. 

Mennyi jóga kell a jobb közérzethez? 

A jóga testre gyakorolt hatásai eltérőek lehetnek, ám a rendszeres mozgás mindenképp hasznos. A szakemberek szerint már heti három alkalom elegendő a nyugodtabb mindennapokhoz, kezdésként pedig az is jó, ha valaki 20 percet mozog. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves