Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HOTEL ETIKETT

4 udvariasnak hitt dolog, amit a hotelek dolgozói utálnak a vendégekben

2023. július 30.

4 perc olvasás

Kovács Gréta

hotel szokás utazás utazó turista szálloda
4 udvariasnak hitt dolog, amit a hotelek dolgozói utálnak a vendégekben
© Shutterstock

Vannak olyan esetek, amikor minden jószándékunk ellenére félremennek a dolgok. A következőkben egy luxushotel dolgozói avattak be azokba az udvarias(nak hitt) szokásokba, amiket titkon utálnak.


A hotelek személyzete rengeteg különböző emberrel találkozik nap, mint nap, ezért a legjobb, amit megtehetsz, ha egy szállodában alszol, az az, hogy kedves vagy az ott dolgozókkal. Néha azonban elsülhet úgy is, hogy a legnagyobb igyekezeted és jószándékod ellenére teljesen félremennek a dolgok és csak kihívod magadra a személyzet ellenszenvét. Most egy luxushotel dolgozója mesélte el, melyek azok az apró, de nagyon is idegesítő (illem)szabályok, amiket sokan udvariasnak hisznek, pedig abszolút nem azok!

1. A TAKARÍTÓK KOCSIJÁRÓL ELVENNI AZT, AMIRE SZÜKSÉGED VAN

A folyosón egymagában búslakodó takarítókocsik minden „jóval” meg vannak tömve. Törölközők, lepedők, tusfürdők, samponok és még sok más tisztálkodási felszerelés is lapul rajtuk, sokan pedig úgy gondolják, hogy azzal csak megkönnyítik a takarítónő munkáját, ha elvesznek ezt-azt, amit aztán beraknak a szobájukba. A takarítóknak viszont ki van adva, hogy a szobában lapuló, még felbontatlan/használatlan dolgokat is cseréljék le, ezért feleslegesen pazarolsz el csomó terméket! 

Mi a megoldás? A takarítók kocsiját hagyd békén, ha pedig szükséged van valamire (vagy valamiből többre), akkor azt egy cetlin jelezd a takarítónak, vagy lent a recepciosoknál! 

2. SZEMÉLYES KÉRDÉSEKKEL bombázni AZ OTT DOLGOZÓKAT

A szállodákban dolgozóknak az a dolguk, hogy kedvesek legyenek veled még akkor is, ha a való életben egyáltalán nem szimpatizálnának veled – tulajdonképpen ezért kapják a fizetésüket. Épp ezért, ne próbálj meg barátságot kötni velük, személyeskedő kérdésekkel traktálni őket vagy éppen életre szóló barátság reményében jópofizni valamelyikükkel, mert naponta több tíz-száz hozzád hasonlóval találkoznak, akikhez ugyanolyan kedvesnek kell lennie.

Mi a megoldás? A hotel személyzete a munkáját végzi, ezért ne tartsd fent őket felesleges személyes jellegű kérdésekkel. Ha barátságokat akarsz kötni, jobb esélyed lesz a hotelben megszálló vendégekkel! 

3. KÜLÖNLEGES KÉRÉSEKET INTÉZNI a takarítóktól BORRAVALÓ FEJÉBEN

A takarítóknak több, mint elég munkájuk van a szállodában, nem az ő dolguk, hogy a különlegesebb kéréseket (pl. virágcsokor, drága pezsgő-bor beszerzése, szoba kidekorálása stb.) borravaló fejében végrehajtsák, sőt, nagy bajba is kerülhetnek akkor, ha ez kiderül a főnöküknél. Ne hozd őket kényelmetlen helyzetbe azzal, hogy visszautasítsanak vagy nyomásból igent mondjanak, mert ez megalázó, a munkájukra nézve pedig veszélyes a számukra.

Mi a megoldás? Minden különleges vagy extra kérés esetén fordulj a recepcióhoz, akik azonnal intézkednek a kényelmed érdekében. Ilyen egyszerű!

4. ELREJTENI A BORRAVALÓT A TAKARÍTÓK SZÁMÁRA

A turisták körében egyre nagyobb gyakorlat a takarítók borravalóját a párna és a takaró alá, vagy esetleg más, rejtett helyre tenni. Ennek az az oka, hogy a legtöbbször mindig más takarítja az adott szobát, a vendégek pedig szeretnék, hogy az kapja meg a borravalót, aki tényleg alapos takarítást végez. A furcsa helyekre dugott pénzt viszont szabályból elveszett értéknek kell nyilvánítaniuk a takarítónőknek, amiket le kell adniuk a recepciónak. A munkájuk megtartása érdekében muszáj be kell tartaniuk ezt a szabályt, ekkor pedig lőttek a borravalójuknak is.

Mi a megoldás? Apró köszönőcetli mellett az asztalon vagy az éjjeliszekrényen elhelyezni a pénzt. Ez az összeg általában napi 500-2000 forint között szokott mozogni, de nincs rá szabály, teljesen rád van bízva. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves