Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünet

A hólyagrák jelei a lábakban is jelentkezhetnek

2024. május 08.

2 perc olvasás

ELLE

rák hólyagrák
A hólyagrák jelei a lábakban is jelentkezhetnek
© Shutterstock

A hólyagrák egy alattomos betegség. 


Tudtad, hogy a hólyagrák a lábakban is okozhat tüneteket? A betegségről akkor beszélünk, amikor a húgyhólyagot alkotó sejtek kontrollálatlanul növekedni, burjánzani kezdenek, tehát a hólyagdaganat a húgyhólyag falából kiinduló elváltozás. Ez lehet jóindulatú vagy rosszindulatú. 

Vannak kevésbé ismert tünetek

Az előrehaladott hólyagrákban szenvedő betegek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a medence vagy a csontok fájdalma, duzzadt lábak vagy váratlan fogyás. Fontos megjegyezni, hogy mindezek a tünetek más betegségekkel is összefügghetnek, és nem feltétlenül a hólyagrák következményei. Azonban az orvosi útmutatás elengedhetetlen, ezért ha furcsa változásokat észlelünk a testünkben, akkor érdemes a háziorvoshoz fordulni, aki elküldhet minket további vizsgálatokra. 

Ez a leggyakoribb kockázati tényező

A brit kutatások azt mutatják, hogy a hólyagrákos esetek  több mint egyharmada az előrejelzések szerint a cigarettázás következménye, így a dohányzás a hólyagrák kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezője. A dohányosoknál négyszer nagyobb a valószínűsége a hólyagrák kialakulásának, mint a nemdohányzóknál, és azok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik sok cigarettát elszívnak egy nap vagy már régóta megvan ez a szokásuk.  Ennek oka, hogy amikor valaki dohányzik, a káros vegyi anyagok a véráramba kerülnek, a vesék a vizelettel kiszűrik, majd a hólyagban tárolódnak.

Ezek a legáltalánosabb tünetek

A hólyagrákra utaló legfontosabb és legjellemzőbb tünet a véres vizelet (ez az úgynevezett vérvizelés vagy hematúria). Továbbá a vizeletben előfordulhatnak vérdarabok. Az is gyakori jel, ha a vizeletet vörösesre, barnásra színezi a vér. A fájdalom és égő érzés szintén gyakori vizeléskor, valamint a hirtelen fellépő vizelési inger vagy az alhasi fájdalom is jellemző lehet.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves