Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BŐRRÁK

A bőrrák kockázatát ez a sport kétszeresére növelheti

2023. augusztus 07.

2 perc olvasás

ELLE

sport egészség bőrrák daganatos betegség
A bőrrák kockázatát ez a sport kétszeresére növelheti
© Shutterstock

Meglepő eredményeket közöltek az ausztrál kutatók, akik megállapították, hogy az egyik sport a kétszeresére növelheti a bőrrák kockázatát. 


Az orvosok folyamatosan végeznek különféle vizsgálatokat, kutatásokat, és azt szeretnék megtudni, hogy mely tevékenységek növelhetik az egyes rákbetegségek kialakulását. Most meglepő eredményre jutottak, mivel a golf jelentősen hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. 

Növelheti a golf a bőrrák kockázatát

Új tanulmányt jelentettek meg ausztrál kutatók, melyből kiderül, hogy a golf nagyban növeli a bőrrák kialakulását. A rendszeres golfozók több mint negyedénél alakult ki előbb vagy utóbb bőrrák, ami igazán ijesztő szám. 

A szakértők szerint ezt főként az okozza, hogy a golfozók egy nagy része nem használ megfelelő fényvédőt a játékhoz. Helytelen készítményekkel próbálják meg magukat, a bőrüket megvédeni a káros UV-sugaraktól, és jóval több időt tartózkodnak a napon, mint ahogyan az orvosok javasolják. 

Pontosan nem lehet megállapítani, hogy a golf milyen mértékben járul hozzá a bőrrák kialakulásához, de a kutatásból kiderült, a golfozók 27 százalékánál diagnosztizáltak bőrrákot, szemben a teljes lakosság 7 százalékával. Brad Stenner, a kutatás szerzője azt elismerte, hogy nem lehet tudni, a játékosok bőrét korábban milyen mértékben érték a káros sugarak, így az is előfordulhat, hogy ez is közrejátszott. 

A bőrrák még mindig sok embert érint 

A rák ezen fajtája még mindig sok embert érint, világszinten évente 2-3 millió embert diagnosztizálnak melanómával. A szakemberek mindig felhívják a figyelmet a napozás veszélyeire. Minden évszakban fontos a fényvédelem, emellett zárt térben, az ablak mellett ugyanolyan káros az UV-sugárzás, mintha a napon tartózkodnánk. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves