Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kutatás

Ezért egyre több a rákos beteg a fiatalok között a tudósok szerint

2024. április 29.

2 perc olvasás

Ezért egyre több a rákos beteg a fiatalok között a tudósok szerint
© Shutterstock

Kiderült, miért alakulhat ki a rák egyre korábban. 


Fontos felfedezést tettek a kutatók az Egyesült Államokban. Úgy gondolják, hogy a rákos megbetegedések kialakulása egyre gyakoribb lehet a fiatalok körében azért, mert gyorsabban öregszenek, mint valaha, ez pedig súlyos következményekkel járhat az orvosok szerint.

Ez derült ki 

Az új tanulmány szerzője  Ruiyi Tian, a St. Louis-i Washington University School of Medicine végzős hallgatója, aki a fiatal kora ellenére tette ezt a felfedezést, ami áttörést is jelenthet a rákbetegség gyógyításában. A szakértő a biológiai életkort - több fiatal esetében vizsgálta, és megállapította, hogy az 1965 után születetteknél 17%-kal magasabb a gyorsított öregedés kockázata, mint azoknál, akik 1950 és 1954 között látták meg a napvilágot. 

A biológiai életkort olyan tényezők befolyásolják, mint az étrend, a fizikai aktivitás, a mentális egészség és a környezeti stresszorok.

Az étrend fontos tényező lehet

 Dr. Allyson Ocean, a New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center onkológusa elárulta, hogy az étrend, mennyire fontos szerepet játszik a biológiai öregedésben. A kutatók a múltban rámutattak az étkezési szokásokra, amelyek változásokat okozhatnak a bélmikrobiomban. A szakértők emellett a több feldolgozott élelmiszer fogyasztása következtében növekvő elhízásra is rámutattak, mint lehetséges magyarázatra a rákos megbetegedések arányának növekedésére a fiatalok körében. Dr. Ocean azonban hangsúlyozta, hogy ezen a területen még sok kutatásra van szükség az ok-okozati összefüggés megállapításához.

Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk, használjunk naptejet. A józan ész dolgai, hogy megvédjük magunkat

– magyarázta a szakértő, aki hozzátette, hogy az orvosoknak is komolyan kell venniük a tüneteket, és nem szabad előítéletesnek lenni, amikor a fiatalok kérnek tőlük segítséget. 

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves