Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Konyhai trükkök

Így szeleteld a hagymát, ha nem akarsz sírni

2023. augusztus 28.

2 perc olvasás

ELLE

konyha főzés sírás hagyma konyhai trükkök hagymaszeletelés
Így szeleteld a hagymát, ha nem akarsz sírni
© Getty Images

A főzés bármikor sírásba fulladhat, ha a hagyma felszeletelése nem megy könnyedén.


A hagyma nagyon sok étel alapját képezi, ám a felvágása sokak számára kínszenvedés. Neked is ismerős, amikor alig látsz a könnyeiden át, de közben megpróbálsz figyelni arra, hogy ne vágd el az ujjad, és még a zöldség darabjai is szabályosak legyenek?

Ha igen a válasz, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy új módszert a hagymaszeleteléshez.

Így szeletelj hagymát sírás nélkül

A hagyma számos ételben megtalálható, így érdemes elsajátítanod a megfelelő technikát a felszeleteléshez, mert ezzel nagyban növelheted a sikerélményt, és a főzés iránti kedved sem fog elmenni a kellemetlenségek miatt.

Természetes jelenség, hogy a hagyma illóolaja irritálja a szemet és az orrot, előbb-utóbb szinte mindenki könnyezésről számol be. Éppen ezért a legfontosabb szabály, hogy a hagymavágáshoz érdemes éles kést használni, mert ez lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban végezz a szeleteléssel, hiszen az idő az irritáció szempontjából nagyon lényeges tényező.

Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy az ujjaid védelmére is figyelned kell, ugyanis ha elvágod magad, már nem az irritáció miatt fogsz sírni… Szóval legyél körültekintő és elővigyázatos a kés megválasztásakor, de semmiképp ne használj életlen kést.

A hagyma szeletelésének lépései:

Miután megpucoltad, a hagymát vágd félbe, és a lapos oldalával lefelé helyezd egy vágódeszkára.

Hosszában kezdd el szeletelni a hagymát, kívülről befelé haladva, így egyenletes szeleteket kapsz, de figyelj arra, hogy az adott recept milyen vastagságot ír elő.

hagymaszeleteles-elle.hu
Forrás: Getty Images

Ha kockázott hagymára van szükség, akkor a félbevágott zöldséget szintén a lapos felével lefelé fektesd a vágódeszkára. Hosszanti irányban vagdosd be a szeleteket, majd fordítsd el 45 fokban a hagymát, és vízszintesen, a deszkával párhuzamosan is darabold fel.

A sírás elkerüléséhez fontos tudnod, hogy a hagyma gyökere felé eső részt minél tovább hagyod érintetlenül, annál nagyobb az esélyed arra, hogy az illóolajok csak kisebb mennyiségben szabadulnak fel.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves