Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KONYHA RENDSZEREZÉS

Káosz a konyhaszekrény ajtaja mögött? 5 módszer, amivel könnyű rendet tartani

2023. július 23.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés konyhaszekrény rendszerezés szelektálás tárolási eszközök tárolási rendszer
Káosz a konyhaszekrény ajtaja mögött? 5 módszer, amivel könnyű rendet tartani
© Shutterstock

Számolj le a zsúfolt, túlpakolt konyhaszekrényekkel 5 egyszerű lépésben!

 


A konyhaszekrények jó eséllyel pályázhatnának a legrumlisabb bútor címért, hiszen rengeteg cuccot felhalmozunk az ajtajaik mögött, amik diszkréten eltakarják a káoszt. Ha azonban kell valami onnét, borul az egész, emlékeztetve minket arra, hogy ez a rendetlenség nem szolgálja a hatékony főzést. Íme 5 szabály, ha szeretnéd a káoszt felszámolni!

1. Nézz szembe a helyzettel!

A legjobb, amit tehetsz, hogy teljesen kiüríted a szekrényeid tartalmát, hogy lásd mi van ott egyáltalán, majd oszd a talált cuccokat kategóriákba (konzervek, fűszerek, tészták, poharak, bögrék, konyhai eszközök, stb..). Miután ez megvan, láthatod miből van feleslegesen sok darabod, vagy melyik az, amelyiket sosem használod, vagy az élelmiszerek közül, aminek már lejárt a szavatossága. Ezektől szabadulj meg és máris rengeteg helyet csináltál a tényleg hasznos dolgaidnak!

2. Rangsorolj!

Gyakran jelent kihívást a konzervdobozok és tégelyek hegyein keresztül, hogy kivegyél például egy fűszert a konyhaszekrényedből? Akkor itt az ideje, hogy átgondold, mi az amit gyakran használsz és mi az, amit csak hetente vagy havonta egyszer. Ezutóbbiak mehetnek a szekrény hátsó részébe vagy magasabb polcára, a gyakran használt dolgok pedig szemmagasságba, előre. Ez a módszer időt és energiát takarít meg a főzésnél, terítésnél!

3. Oszd meg és uralkodj!

Csoportosítsd úgy a cuccaid a konyhaszekrényben, ahogy azok egy adott tevékenységhez kellenek neked. Például tárold együtt a sütőpapírokat és a serpenyőket vagy a lisztet és a kenyérmorzsát vagy az olajokat, eceteket. Segítik a rendszer megtartását a tároló rekeszek, kosarak, tálkák is, amik nem hagyják, hogy az összetartozó dolgok elvándoroljanak egymás mellől.

4. Használj ki minden helyet!

Ne csak a polcok nyújtotta felületben gondolkodj, hanem a konyhaszekrény ajtaját vagy a tetejét se hagyd ki a tárolási rendszered kialakításakor! Remek megoldást jelentenek például az ajtók belsejére rakható edényfedőtartók vagy a polcra csúsztatható kosarak.

5. Címkézz!

Ha a szekrényedben sok hasonló dolog van, akár hasonló tárolóban, a címkézés elkerülhetetlen, hogy főzés közben gyorsan tudj dönteni, hol találod a hiányzó fűszert például. Ez a megoldás nem csak neked, de a veled együtt élőknek is könnyebbséget jelent, mert mindenki tudni fogja, mit, hova kell visszarakni használat után.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves