Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BÉRSZAKADÉK

Csak ebben az egy európai országban kapnak a nők ugyanannyi fizetést, mint a férfiak

2024. április 26.

2 perc olvasás

ELLE

bérszakadék fizetés munka munkaerőpiac egyenlő fizetés
Csak ebben az egy európai országban kapnak a nők ugyanannyi fizetést, mint a férfiak
© Shutterstock

A nemek közötti bérszakadék még mindig komoly probléma, Európában szinte minden országban több fizetést kapnak a férfiak ugyanabban a pozícióban, mint a nők. 


Bár az elmúlt évtizedekben javultak a nők és férfiak közötti egyenlőség mutatói, az eredmények még mindig nem kielégítőek. A legtöbb országban a nők jóval kevesebb fizetést kapnak ugyanabban a pozícióban, emellett jelentős akadályokba ütköznek a szakmai előmenetel és a munkához való hozzáférés terén. 

A nők még mindig kevesebb fizetés kapnak a legtöbb európai országban 

A nemek közötti bérszakadék még mindig jelentős, 2022-ben ez az százalék 12,7 volt. Vagyis átlagosan a nők ennyivel keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ez a kutatás nem vette figyelemben a ledolgozott munkaórát, az iskolai végzettséget vagy a munka típusát. Ez alapján elmondható, hogy ugyanazért a havi bérért egy férfinak 1 hónapot, míg egy nőnek 1,5 hónapot kell dolgoznia. 

Bár ez az átlag sem hangzik jól, az EFTA országok jelentős részében magasabb ez a szám, van, ahol a 17%-ot, akár 20%-ot is eléri. A legnagyobb bérszakadék Észtországban van, ott átlagosan a nők 21,3 százalékkal keresnek kevesebb pénzt, mint a férfiak. 

Luxemburg az egyedüli ország, ahol a nők ugyanannyit keresnek, mint a férfiak, sőt, bizonyos esetben többet is. Bár akadnak országok, ahol nem olyan nagy a bérszakadék, még továbbra is jelentős problémát jelent a legtöbb európai országban. 

Továbbra is nagyon gyakori téma az Európai Unión belül a nemek közötti bérszakadék, az elmúlt években sikerült is csökkenteni, de nagyon sok országban még mindig jelentősek a különbségek a nők és a férfiak között. 

A statisztikák szerint a versenyszférában jellemzően rosszabbak a mutatók, a közszférában jobban közelít egymáshoz a nők és a férfiak fizetése. A szakértők szerint a fizetési egyenlőtlenségeket több dolog is okozza, az egyik az üvegplafon, a nők karrierje sok esetben megreked egy bizonyos szinten. Illetve az, hogy sok cég nem biztosít megfelelő lehetőségeket, hogy valaki anyaként tudjon helyt állni a munka világában, ezért még mindig sokan vállalnak olyan pozíciót, ami nem az iskolai végzettségüknek megfelelő. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves