Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női jogok

5 ország, ahol a menstruációs szabadságot már régen bevezették

2024. április 25.

4 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

menstruáció ázsia nők jogai törvény menstruációs szabadság menstruációs fájdalom
5 ország, ahol a menstruációs szabadságot már régen bevezették
© Shutterstock

XXI. századi ötletnek tűnik, de egyes országok még régen ismerik a menstruációs szabadság fogalmát.


Az idei év elején Spanyolország is bevezette a menstruációs szabadságot, amely azt jelenti, hogy a nőknek joga van havonta 3 napot erre hivatkozva távol maradni a munkahelyüktől, és a szabadság időtartama akár 5 napra is meghosszabbítható.

Az európai ország esélyegyenlőségért felelős minisztere, Irene Montero szerint ilyen jogok nélkül a nők nem teljes jogú állampolgárok. Sokan egyetértenek vele, hiszen a statisztikák szerint a menstruáló nők több mint fele érez erős fájdalmat néhány napig, ami a munkavégzésüket is ellehetetleníti.

Egyre több ország vezetése foglalkozik a kérdéssel, de a kisebb közigazgatási egységek akár saját hatáskörben is dönthetnek róla - remek példa erre a terézvárosi önkormányzat, ahol szintén bevezették a menstruációs szabadságot.

Bár úgy tűnhet, csupán az elmúlt években került előtérbe a kérdés, a munkáltatók egyes országokban már évtizedek óta figyelembe veszik a nők igényeit ezzel kapcsolatban.

A menstruációs szabadság Ázsiában nem ismeretlen fogalom

Ázsiában több ország is igyekszik kedvezni a nőknek azzal, hogy különböző könnyítéseket vezettek be a munkavállalással kapcsolatban, amelyeket a menstruáció ideje alatt bármikor igénybe vehetnek.

Japán

Japánban 1947-ben vezették be a menstruációs szabadságot, amelyet a munkatörvénybe is beiktattak. A 68. cikk értelmében a törvény előírja, hogy a munkáltatók nem kérhetik arra a menstruáló nőket, hogy dolgozzanak ezeken a napokon.

menstruacios-szabadsag-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A kezdeményezést egy 1928-as tüntetésre vezetik vissza, amikor egy tokiói busztársaságnál a női dolgozók felhívást tettek közzé. A II. világháború alatt háttérbe szorult a kérdés, de később ismét nagy felháborodást váltott ki, amikor az álláskereső nők azt tapasztalták, hogy a munkahelyek többségénél nem megfelelőek a higiéniai körülmények.

Indonézia

Szintén azon ázsiai államok közé tartozik, ahol a politika már évtizedekkel ezelőtt foglalkozott a menstruációs szabadsággal, amelyet végül 1948-ban be is vezettek. Ezt a törvényt 2003-ban módosították: ennek értelmében a nők a menstruációjuk első két napján nem kötelesek dolgozni, bár egyesek szerint a törvénymódosítás hatására ez inkább csak opcionális lehetőség maradt, mintsem gyakorolható jog.

Dél-Korea

Itt szintén a munka törvénykönyve írja elő a „fiziológiai szabadságot”. Ennek értelmében minden női munkavállaló havonta egy szabadnapot vehet igénybe. Ezt komolyan be is tartatják: 2021-ben az Asiana légitársaságot a bíróság elmarasztalta, miután a női dolgozóktól több alkalommal is megtagadták a szabadságot, mivel a cég szerint az alkalmazottak nem bizonyították a menstruáció tényét.

menstruacios-szabadsag-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Tajvan

A nemek közötti egyenlőségre hivatkozva az országban lehetővé tették, hogy a nők minden hónapban szabadságot vegyenek ki, ezeken a napokon pedig a fizetésük felére jogosultak. Amennyiben egy évben háromnál több ilyen napot kérnek ki, a további napok automatikusan betegszabadságnak minősülnek.

Vietnám

Ebben az ázsiai országban is figyelembe veszik a nők ciklusát: a nők a menstruációjuk minden egyes napján 30 percnyi extra szünetre tarthatnak igényt, valamint 3 nap szabadságot is kivehetnek. Egy 2020-as törvénymódosítás azt is előírja, hogy amennyiben egy nő nem él ezzel a lehetőséggel, extra fizetést kell számára biztosítani.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves