Dariush Mozaffarian, orvos és a Tufts Egyetem Friedman School „Food is Medicine” Intézetének igazgatója szerint az avokádó kiemelkedően jó hatással van a szívre.
Az avokádó – ami botanikailag gyümölcs, mégis gyakran zöldségként emlegetik – gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban, így támogatja a szív egészségét.
Az avokádó sokoldalúsága révén könnyen beilleszthető az egészséges étrendben, hiszen saláták, szendvicsek, turmixok vagy öntetek alapanyagaként is használható. Mivel – ahogyan azt fentebb is említettük – az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, segít csökkenteni az LDL, azaz ún. rossz koleszterin szintjét. Ez azért nagyon fontos, mert a magas LDL-szint növeheti a szívbetegségek vagy a sztrók kialakulásának kockázatát.
Emellett az avokádó rostokban is gazdag: ha csak napi felet eszel meg belőle, azzal már biztosítottad a rostszükségleted 20 százalékát. Magas káliumtartalmának hála csökkenti a vérnyomást, a benne található antioxidánsok pedig segítenek felvenni a harcot az oxidatív stresszel és a gyulladásokkal.
Az avokádó krémes és enyhe ízűm így tényleg sokféleképpen felhasználható. Készíthetsz belőle például guacamolét, aminek a receptje hihetetlenül egyszerű. Csak turmixold össze az avokádót fűszerekkel (só, bors), citromlével és olívaolajjal, és már kész is. Krémes textrúrája miatt a gyümölcsturmixok sűrítéséhez is kiváló, enyhe ízének köszönhetően pedig szinte mindenhez passzol. Ezenkívül a szeletelt avokádót bátran beleteheted szendvicsbe vagy hamburgerbe is, különösen finom például egy kis lime-os majonézzel megspékelve.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!