Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Ezek az Alzheimer-kór első jelei, melyek már fiatalon jelentkezhetnek

2024. január 03.

3 perc olvasás

ELLE

alzheimer-kór betegség demencia tünetek
Ezek az Alzheimer-kór első jelei, melyek már fiatalon jelentkezhetnek
© Shutterstock

Az Alzheimer-kór akár szokatlan tünetekkel is kezdődhet.


A szakemberek időről időre igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az Alzheimer-kór első jelei gyakran jóval a betegség diagnosztizálása előtt megjelennek.

Ezek közül néhány kifejezetten veszélytelennek tűnik, és tovább nehezíti a betegség felismerését, hogy a tünetek egy része más betegségekre is utalhat. Azonban a szakemberek szerint nagyon fontos, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, mire kell nagyobb figyelmet fordítani.

Egyre többeket érint a betegség, csak az Egyesült Királyságban 900 ezer beteget regisztráltak, és azt is fontos tudni, hogy a nőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki, mint a férfiaknál.

Az Alzheimer-kór kialakulásának okai

Jelenleg is zajlanak a kutatások, és egyelőre az orvosok sem tudnak pontos választ adni arra, hogy mi váltja ki a betegséget.

alzheimer-kor-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ma már viszont biztos, hogy egyes egészségügyi állapotok is növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió, valamint az olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Az Alzheimer-kór tünetei

Memóriavesztés

Bár alkalmanként mindenkivel előfordul, hogy elfelejt egy-egy dolgot, de ha valakinél rendszeressé válik, hogy a pillanatokkal korábban hallott információra sem emlékszik, az gyanúra adhat okot – még fiatalabb korban is.

Eltévedés

Nagyon gyakran előfordul, hogy a betegek zavarodottá válnak, néha azon kapják magukat, hogy céltalanul kóborolnak vagy vezetés közben rossz utcába hajtanak be, és adott esetben akár arról sincs tudomásuk, milyen napszak van, vagy hogy hol vannak.

Megváltozott alvási szokások

Az alvási szokások változása alapvetően természetes folyamat a kor előrehaladtával, ám akinél hirtelen zaklatottá válnak az éjszakák, rendszeresen felébred, vagy szinte az egész éjszakát ébren tölti, annál fennáll a betegség veszélye.

alzheimer-kor-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Megváltozott szaglás

A szakemberek szerint egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők elvesztik a szaglásukat és az ízérzékelésüket, akár évekkel a további tünetek bekövetkezése előtt. Éppen ezért a fiatalok esetében is kivizsgálást igényel ez a tünet.

Hangulatváltozások

Akinél kezdődő Alzheimer-kór áll fenn, annál a családtagok személyiség- és viselkedésváltozást tapasztalhatnak. A beteg ingerlékenyebbé válik, és nehezebben hoz meg egyszerű döntéseket is, mint korábban.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, minél hamarabb keressen fel egy szakembert, hogy fény derülhessen a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves