Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Figyelmeztető jel

Ez a furcsa tünet lehet az Alzheimer-kór legelső jele

2023. augusztus 07.

1 perc olvasás

ELLE

kutatás alzheimer-kór demencia tünetek figyelmeztető jel szaglás
Ez a furcsa tünet lehet az Alzheimer-kór legelső jele
© Getty Images

Az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos embereknél egy bizarr tünet tapasztalható a betegség konkrét kialakulása előtt.


Egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kór egy meglepő, korai tünetet produkál még azelőtt, hogy a betegséget diagnosztizálnák.

A genetikailag hajlamosító tényezők közé sorolták az APOE e4 gént: akik hordozzák, idősebb korukban valószínűleg demenciával fognak küzdeni, és nagyobb eséllyel csökkennek a kognitív képességeik.

A gén azonban még egy rendellenességet okozhat, ami egyértelmű tünetként jelzi, hogy az egyén a veszélyeztetettek között van.

Az Alzheimer-kór legelső tünete

A kutatók azt találták, hogy akiknél jelen van az APOE e4 gént, azok hajlamosabbak arra, hogy elveszítsék a szaglásukat. Ez gyulladást okoz az agyban, amit már korábban is összefüggésbe hoztak a kognitív képességek hanyatlásával.

A tesztek azt mutatták, hogy a génnel rendelkezők szaglása eleve sokkal gyengébb, de az idő előrehaladtával fokozatosan romlik, míg végül teljesen elveszítik ezt a képességüket.

alzheimer-elle.hu
Forrás: Getty Images

Bár további kutatásokat igényel, hogy a szakemberek feltárják az összefüggéseket, de azt már most kijelentették, hogy a szaglás elvesztése az Alzheimer-kór legelső figyelmeztető tünete lehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves