Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tisztaság

A szakértők elárulták, milyen gyakran kell kimosni az ágyneműt

2023. szeptember 28.

2 perc olvasás

ELLE

ágynemű mosás tisztaság
A szakértők elárulták, milyen gyakran kell kimosni az ágyneműt
© Shutterstock

Te milyen gyakran mosod az ágyneműket? 


Sokan nem tudják, hogy pontosan, milyen gyakran kellene ágyneműt mosni. Nos, az igazság az, hogy minél rendszeresebben, tehát nagyjából hetente, ugyanis csak így lehetünk biztosak, hogy a baktériumtelepeket felszámoljuk. Nyáron akár még gyakrabban lehet. 

Miért kell hetente?

Ezzel a véleménnyel a szakértők többsége egyetért. Gondoljunk csak bele: minden éjszaka hosszú órákat töltünk az ágyban, így az ágyneműben összegyűlnek a bőrpelyhek, a testnedvek és az olajok, amiket a testünkre kenünk. Továbbá ott van a por, a poratkák vagy a házi kedvencek szőrzete. Az ágynemű rendszeres mosása segít megszabadulni a durva szennyeződésektől. Ha nem szeretsz olyan gyakran mosni, akkor is érdemes, hogy mindig legyen egy plusz tiszta ágynemű, amire le lehet cserélni az előzőt. 

Fontos a mosás módszere 

Nem csupán a mosás gyakorisága a fontos, hanem az alkalmazott módszer is. Ha jól csinálod, akkor meghosszabíthatod a lepedők élettartalmát. Figyelembe véve, hogy valószínűleg életed egyharmadát ágyban töltöd, érdemes tisztán tartani az ágyneműt. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a mosás előtt kezeld az ágyneműn keletkezett foltokat folteltávolítóval. Az ágyneműt csak ezután kell a mosógépbe tenni. Szintén érdemes alacsonyabb hőmérsékleten mosni, hogy az ágynemű minősége hosszú ideig megmaradjon. Azonban, ha véletlen kávé került az ágyneműre, akkor a magasabb hőmérséklet ajánlott, de egyébként a hideg víz a legjobb megoldás.

Egy betegség után forró vizet is használunk az ágynemű fertőtlenítésére vagy az allergének, például a poratka eltávolítására. Az öblítőt egyébként nem érdemes minden alkalommal használni, amikor ágyneműt mosol, mert olyan maradványokat hagynak maguk után, amelyek csökkentik az anyag légáteresztő képességét és nedvszívó képességét. 

A szárítás is alacsony hőfokon történjen

Szárítsd meg az ágyneműket a lehető legalacsonyabb fokozaton, mert ezzel meghosszabbítod az élettartalmukat. A zsugorodás elkerülése érdekében használj alacsonyabb vagy közepes hőfokot, valamint ez segít megvédeni a szálakat a hő által okozott károktól. Sokkal jobb 45 percig alacsony fokozaton szárítani az ágyneműt, mint magas hőmérsékleten 15 percig.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves