Bizonyos alapanyagok újramelegítve akár veszélyesek is lehetnek, komoly gyomorrontást vagy emésztési panaszt is okozhatnak.
Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, nézd meg, mely ételeket nem érdemes újramelegíteni, és hogyan fogyaszthatod el ezeket hidegen, kreatív módon.
A csirke az egyik leggyakoribb vasárnapi kedvenc, de az újramelegítésével érdemes vigyázni. Ebben a húsban található fehérjék nagyon érzékenyek a hőre, és ha egyszer már megsültek, felmelegítve emésztési problémákat okozhatnak.
Tipp: Fogyaszd inkább hidegen! Készíts belőle friss csirkés wrapot vagy salátát – így is mennyei, és még időt is spórolsz ezekkel az ételekkel, mert nem egész nap a komyhában állnod.
Gyors csirkés wrap két főre:
A gomba igazi őszi kedvenc, de sajnos nem bírja jól az újramelegítést. A benne található fehérjék és enzimek a hő hatására lebomlanak, és gyomorfájdalmat, puffadást, sőt súlyos esetben szívpanaszokat is okozhatnak.
Tipp: Ne dobd ki a maradékot, inkább használd fel hidegen! Keverd össze egy kis olívaolajjal, citromlével, petrezselyemmel, és máris kész egy friss gombasaláta, amit pirítóssal vagy friss kenyérrel tálalhatsz.
A spenót, a cékla és a zeller tele van vitaminnal, de nem ajánlott újramelegíteni őket. Ezek az ételek magas nitráttartalmúak, ami melegítés hatására nitritté alakulhat, és különösen a gyerekek szervezetére lehet veszélyes.
Tipp: A maradék spenótból készíts spenótos túrókrémet. A megmaradt spenótot keverd össze túróval, fokhagymával, sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal. Isteni kenhető krém lesz belőle! Friss zöldségekkel vagy pirítóssal tálalva tökéletes tízórai vagy uzsonna lesz belőle.
Akár főtt, akár rántotta, a tojás nem szereti a másnapot. Újramelegítve nemcsak az íze romlik, hanem veszélyes baktériumok (pl. Salmonella) is elszaporodhatnak benne, ha nem tároltad megfelelően.
Tipp: Használd fel hidegen egy burgonyasalátában, friss lilahagymával, uborkával, mustáros-ecetes öntettel. A főtt burgonyát és főtt tojást karikázd fel, majd tedd bele a zöldésegeket, az apróra vágott petrezselymet, majd mehet rá az öntet. Keverd össze, és tedd hűtőbe legalább fél órára. Tálalhatod hideg a sült csirkével vagy hal mellé is kiváló, könnyű fogás.
Ha bizonytalan vagy, inkább készíts a maradékból hideg ételt – salátát, wrapot, szendvicskrémet vagy tésztasalátát. Az ételpazarlás csökkentése fontos, de az egészséged még előrevalóbb. Nem minden étel alkalmas arra, hogy újramelegítsd – egyes fogások inkább hidegen, kreatívan felhasználva maradnak biztonságosak és finomak. Ha legközelebb marad valami az ebédből, gondolj rá: nem kell feltétlenül mikrózni, mert lehet, hogy épp hidegen lesz belőle valami új és izgalmas étel.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!