Anthony Bourdain neve sokak számára egyet jelent a gasztronómia iránti szenvedéllyel, a világ ízeinek megismerésével, és azzal a fajta őszinte, nyers hangvétellel, amely nem fél kimondani az igazságot a vendéglátás sötétebb oldaláról sem.
A szakács, író és televíziós személyiség több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött nemcsak az ételek szeretetére tanított minket, hanem arra is, mire mondjunk határozott nemet egy étlap fölött merengve. Ismerd meg azokat az ételeket, amelyeket tilos étteremben rendelni. Akkor sem, ha a pincér külön ajánlja – főleg, ha szeretnél egészséges maradni, és tényleg finomat enni.
Bourdain szerint az akciós sushi egyenesen intő jel – nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Magyarországon is egyre többször találkozunk „2 tekercs 1 áráért” típusú akciókkal. Ha belegondolsz, hogy a nyers hal mennyire kényes alapanyag ( amit csak megfelelő hűtéssel, szállítással és szaktudással lehet biztonságosan kezelni), rögtön elmegy a kedved az olcsóságtól. Jobban jársz egy jó ramen levessel vagy egy minőségi előétellel.
A híresség elárulta, hogy a vasárnapi brunch nem más, mint a séfek szeméttelepe. Az szakértő azt mondja, hogy ez a műfaj az, amikor a konyha B-csapata dolgozik, sokszor a szombati maradékokkal. Ha nem a specialitása a helynek, inkább reggelizz egy pékségben vagy otthon. A Caesar-salátát csirkével is csak kényszerből kerül általában az étlapra. Ez egy úgynevezett biztonsági fogás, ami határozottan a vendégek kedvéért került fel a listára. Inkább próbálj ki valami házi jellegűt a séf ajánlatából.
Ha valaki „ jól átsütve, mint a medvetalp”- módra kéri a steaket, könnyen a hűtő sarkából előhalászott darabot kaphatja meg. Bourdain szerint a séfek gyakran tartják meg az ilyen húsokat, mert a túlsütés elrejti a hibákat. Ha jót akarsz magadnak, kérd médiumra a húst, vagy válassz más fogást. Az olyan étkek, mint a bolognai spagetti vagy a chili con carne elsőre megnyugtatóak lehetnek, főleg gyerekekkel, de Bourdain szerint ezek is sokszor a maradékok újrahasznosításának áldozatai. Egy jó darálthúsos ételhez friss alapanyag kell, és ez a vendéglátásban sajnos nem mindig garantált. Csak akkor válaszd, ha biztos vagy benne, hogy megbízható a hely.
Ha egy étlap tele van szóviccekkel és jópofizós elnevezésekkel („Gombóc Artúr Burger” vagy „Haláli Halleves”), Bourdain azt tanácsolja, hogy menekülj! Miért? A szakember úgy véli, hogy ez a hely inkább a marketinggel törődik, mint a főzéssel. Sushi és steak egy étlapon? Gyanús! A gasztrovilágban specializációra van szükség. Ha egy étterem egyszerre kínál ráment, pho-t, pizzát és tatár beefsteaket, valószínűleg egyik sem lesz igazán jó. A szakács azt mondja, hogy az ilyen „mindenből egy kicsit típusú helyek” inkább a kompromisszumokról szólnak. Ha könyvként kell lapoznod az étlapot, nem csak a választás, de a fogyasztási élmény is nehézségekbe ütközhet.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!