Bizonyos ételeket egyszerűen nem szabad megenni azt követően, hogy lejártak.
Bizonyára te is jártál már úgy, hogy kinyitottad a hűtőt, kivettél belőle egy szimpatikus ételt, majd megdöbbenve tapasztaltad, hogy lejárt a szavatossági ideje. Naivan azt gondolhatod, ha csak 1-2 napról van szó, akkor nincs gond, bátran megeheted. Nos, egyes élelmiszerek esetében ez igaz lehet, ám vannak olyanok is, amiket szigorúan tilos a lejárat után megenni. Összeállításunkban ezeket szedtük most össze.
A hús és a hal ideális táptalaj az olyan baktériumok számára, mint szalmonella, a listeria vagy e.coli. Ezek súlyos mérgezést okozhatnak, kezdve az emésztési problémákkal a súlyosabb szövődményekig. Ha a rúg ragacsos, nyálkás vagy megváltozott a színe, ne edd meg. A csirkehús már két nap hűtőben tartás után is veszélyes lehet, a hal pedig még ennél is gyorsabban megromlik. A
A zöld leveles zöldségekről azt hiheteted, hogy nagyon sokáig elállnak, de sajnos ez nem így van. Ha csomagolt zöldségről van szó, akkor sokszor azt lehet olvasni rajta, hogy a salátát már megmosták, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságos is. Előfordulhat ugyanis, hogy szennyezetten csomagolják el, az otthoni mosás pedig nem mindig távolítja el az összes baktériumot. A rothadásnak induló zöldségek savanyú szagot árasztanak, ami egyértelmű jele annak, hogy már nem ehető. Azonban a még kívülről szépnek tűnő saláta is tartalmazhat láthatatlan bacikat, szóval ha nem emlékszel, mikor bontottad fel, akkor inkább dobd ki.
A 100 százalékos gyümölcslevek általában nem tartalmaznak tartósítószert, így sokkal jobbat tesznek az egészségnek, mint az adalékanyagokkal dúsított társaik. Ugyanakkor a hőkezelés és a tartósítószerek hiányában a baktériumok is hamarabb elszaporodhatnak benne. Ha a lé megerjed, szokatlan ízt vagy enyhén habos állagot kap, akkor nincs mit tenni, ki kell önteni. Akár hiszed, akár nem a bontatlan gyümölcslevek is hamar tönkre tudnak menni. Ha palack bent is volt a hűtőben, akkor is néhány nap elteltével már jobb nem kockáztatni.
Ételt kidobni pazarlásnak tűnhet, de a kockázat egyszerűen nem éri meg. Az ételmérgezés egyáltalán nem veszélytelen, hiszen súlyos emésztési zavarokat, lázat, hányást, rosszabb esetben pedig kórházi ápolást is igényelhet. Szóval mindig ellenőrizd a lejárati dátumokat, ha pedig kétségeid vannak, akkor inkább dobd ki a terméket.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!