Az agy egészségének fenntartása mindenkinek fontos lenne.
Egyáltalán nem mindegy, milyen ételt és ital fogyasztasz, ugyanis van olyan termék, ami nagyban befolyásolja, hogy mennyire jó a memóriád, vagy milyen gyorsan vág az agyad.
Dr. Jasdeep S. Hundal neuropszichológus, memóriaspecialista szerint vannak olyan italok, amelyek kimondottan károsak az agyra, és hosszú távon érezhetően gyengíthetik a kognitív képességeket. Úgy véli, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy a szívük, illetve a bélrendszerük egészségének fenntartásért milyen ételeket javallott fogyasztani, ám az agy valamiért nem kap akkora figyelmet. Pedig a gondolkodásért felelős szerv valójában abból táplálkozik, amit naponta bejuttatsz a szervezetedbe.
Minden falat, korty vagy nassolnivaló energiával látja el az agyadat, vagy lelassítja azt.
– állítja a szakember azt is hozzáteszi, ha hosszú távon mentálisan erős szeretnél maradni, és az is fontos számodra, hogy koncentráltan tudj figyelni a feladataidra, nem mindegy, mit teszel a kosaradba bevásárlás során. És itt nem csak az ételekről van szó, hanem az italok kiválasztásánál is tudatosnak kell maradni.
Sokan választják a cukormentes, diétás változatokat, miszerint sokkal egészségesebbek, és kevésbé károsítják a szervezetet. Ám ez a feltételezés hamis, ugyanis olyan mesterséges édesítőszereket tartalmaznak – például aszpartámot és aceszulfám K-t –, amelyeket jobb lenne elkerülni – mondja a neuropszichológus. Mit okozhatnak ezek az összetevők? Leggyakrabban fejfájást, hangulatingadozásokat, szorongást, és akár hosszú távú kognitív károsodást is.
A borfogyasztás nagyon megosztó téma még az orvosok körében is, hiszen több tanulmány szerint a vörös bor kis mértékben egészséges, míg más szakember véleménye ezzel pont szembe megy. Dr. Jasdeep S. Hundal azt mondja, hogy a közhiedelemmel ellentétben a bor sem tesz jót az agynak. Az etanol – minden alkoholban közös molekula – lelassítja az agyműködést, visszavesz a koncentrációból és a memóriádra sincs jó hatással. Hosszú távon pedig az agy zsugorodásával, memóriavesztéssel és a demencia fokozott kockázatával járhat.
Ez is egy nagyon becsapós ital, hiszen egy pohár narancslé elfogyasztása után azt gondolod, milyen jót tettél magaddal, de pont ellenkezőleg! A gyümölcslé gyakorlatilag egy rost nélküli folyékony cukor. Persze egy pohárkától még nem lesz bajod, de azt jól jegyezd meg, hogy a túlzott cukorfogyasztás kimondottan káros az agy egészségére nézve: felerősíti a gyulladásokat, felborítja az inzulinszabályozást, sőt, még a kognitív hanyatlással is összefüggésbe hozható. Inkább válaszd helyette a friss gyümölcsöt, ami valóban egészséges.
Az agyad érdekében hetente háromszor-négyszer mozogj, legalább 30-45 percet. Különösen idősebb korban érdemes odafigyelni a szellemi aktivitásra – olvasás, keresztrejtvényfejtés – minimum nap fél óra. A jó alvás is fontos, mégpedig azért, hogy az agy ki tudja pihenni magát a következő napra. Egyél elegendő egészséges zsírt, és valódi tápanyagot fogyassz a feldolgozott élelmiszerek helyett, amiért az agyad is nagyon hálás lesz neked.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!