Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új év, új állás

5 tipp, ha újrakezded az álláskeresést 2023-ban

2023. január 02.

4 perc olvasás

ELLE

önéletrajz állásinterjú álláskeresés célok
5 tipp, ha újrakezded az álláskeresést 2023-ban
© Fotó: Shutterstock/Andrei_R

A december nem igazán kedvez az álláskeresésnek, de az új évben újult erővel dolgozhatsz a karriereden. Íme néhány tipp ehhez.


Feltehetőleg nem önéletrajzok küldözgetésével töltötted az ünnepeket, de ahogy az új évvel újraindul az üzlet és a munka világa, ez jó alkalom arra, hogy te is újult erővel fogj neki az álláskeresésnek. Ha jelenleg nem dolgozol vagy a mostani helyedről tovább szeretnél lépni, ez egy remek időszak ahhoz, hogy a tettek mezejére lépj. A Nasonga.com cikkje alapján összeszedtük az 5 legfontosabb tippet-trükköt ahhoz, hogy sikert érj el karriered továbbépítése során.

1. Frissítsd a prioritásaidat és a CV-d!

Szánj rá egy kis időt, hogy végiggondolod, 2023-ban mik a céljaid a karriereddel, hol, mit szeretnél dolgozni, mennyit szeretnél keresni, stb. Ennek fényében olvasd át még egyszer az önéletrajzodat, és frissítsd! Semmiképpen se maradjon benne semmi olyasmi, amiből a potenciális munkaadód számára egyértelmű, hogy a dokumentum régi, bizonyos részei már elavultak vagy nem aktuálisak, esetleg frissítésre szorulnak. Szóval tudd, hogy mit szeretnél és legyenek a téged bemutató dokumentumok tökéletesen naprakészek!

2. Olyan állásokra is jelentkezz, amikhez nincs meg a képesítésed!

Természetesen ha könyvelői vizsgád van, fölösleges benyújtanod a CV-det egy agysebészi pozícióra, de ha nem ennyire kiáltó az eltérés az elvárt képesítés és aközött, amivel ténylegesen rendelkezel is, érdemes rászánni az időt a jelentkezésre. Minél több helyre jelentkezel, annál jobbak az esélyeid, hogy valahova felvesznek, és egy jó CV-t a HR-esek akkor is gyakran eltesznek, ha pont a szóban forgó pozícióra nem jön szóba az illető, de talán hamarosan a jövőben egy másikra igen. Sosem lehet tudni.

Természetesen nem fogsz jó benyomást tenni, ha úgy csinálsz, mintha észre sem vetted volna, hogy a kvalifikációid némileg elmaradnak az elvárttól. Ehelyett jobb taktika, ha valamilyen szinten nyugtázod a motivációs leveledben, hogy nem feltétlenül felelsz meg valamennyi feltételnek, de ezt rögtön kövesse az, hogy miért gondolod mégis, hogy a tapasztalataid, képességeid alapján megállnád a helyed az adott állásban. És tedd hozzá természetesen, hogy kész vagy továbbtanulni.

3. Több helyen keress!

Jó ötlet feliratkozni minden szóbajövő álláskeresési portálra-szolgáltatásra, semmiképpen se csak egy forrásból nézz potenciális munkalehetőségeket, ha komolyan gondolod a karriered továbbépítését! Sőt, a LinkedIn mellett egyéb oldalakat is figyelhetsz a közösségi médiában, például a Facebook szintén rengeteg álláshirdetést tartalmaz.

4. Keress önmagadra is!

Egyre több munkáltató keres rá az alkalmasnak tűnő jelöltre a neten. Éppen ezért neked is fontos, hogy tudd, hogy mit fog látni belőled annak a cégnek a képviselője, ahol dolgozni szeretnél – lehet, hogy még azelőtt, hogy személyesen találkoznátok. Szóval guglizz magadra, és ha vannak olyan találatok, amik rontanák az esélyeidet álláskereséskor, akkor az adott tartalmakat sürgősen töröld. Ugyanez vonatkozik a közösségi médiás felületeidre is: lehet, hogy szilveszter éjjel jó ötletnek tűnt a vicces piálós fotót kirakni a Facebookra, de gondolj arra, milyen üzenete van, ha a potenciális munkaadód ezt a képet látja rólad először. Szóval ügyelj arra, mi van kint nyilvánosan, a mindenki számára elérhető felületeken.

5. Kérdezz utána!

Bár rengeteg munkahelyről jön automatikus válasz, hogy lehet, hogy nem fognak tudni személyre szabottan válaszolni neked, azért ha semmilyen érdemi választ nem kapsz a jelentkezésedre, valószínűleg megéri egyszer megfelelő idő után udvariasan ráírni a cégre, hogy volt-e alkalmuk belenézni a CV-dbe, és hogy szolgálhatsz-e bármi további információval önmagadról, ami segítségükre lehet a döntéshozatalban. Természetesen ne menjen zaklatásszámba, hogy mennyit érdeklődsz, de azért az jó, ha kimutatod, hogy nem közömbös számodra, hogy mi történik majd a jelentkezéseddel: így demonstrálhatod, mennyire fontos neked ez az állás.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves