Quantcast

Afganisztán

Rendeletbe foglalták a nők jogait a tálibok – de alapvető dolgok hiányoznak belőle

Rendeletbe foglalták a nők jogait a tálibok – de alapvető dolgok hiányoznak belőle
© WAKIL KOHSAR / AFP

A szakértők és az afgán nők egyaránt elutasították a dokumentumban foglaltakat.

Sem az oktatáshoz, sem a munkához való hozzáférésről nem tesz említést az a nők jogairól szóló rendelet, amelyet a tálibok pénteken tettek közzé. Az érintett afgán nők, valamint jogi szakértők egyaránt elutasították a dekrétumot, amely szerintük annak bizonyítéka, hogy a militáns csoport nem érdekelt a nők alapvető szabadságjogainak fenntartásában – számolt be róla a CNN amerikai hírportál. 

Az Afganisztán élére állt tálibokra hatalmas nemzetközi nyomás nehezedik a nők jogainak támogatásával kapcsolatosan, erre válaszul születhetett meg a napokban közzétett rendelet is, amely kimondja például, hogy a nőket nem lehet házasságra kényszeríteni, valamint az özvegyeknek részesedniük kell férjük vagyonából.

A CNN hírportál által megkérdezett afgán nők egyetértettek abban, hogy a rendelet aligha változtat érdemben az életükön, mivel az abban részletezett jogokat már az iszlám törvények is rögzítették. „A dokumentumnak semmi köze nincs ahhoz a jogunkhoz, hogy iskolába járhassunk vagy részt vehessünk a kormányzásban. Semmi reményt nem látunk a jövőnkkel kapcsolatosan, ha ez így megy tovább” – mondta Muzhda, egy húszéves egyetemi hallgató Kabulban.

Jó színben igyekeznek feltűnni

Bár hatalomra kerülésük óta azt ígérik a tálibok, hogy tiszteletben tartják a nők jogait, a valóságban épp ennek az ellenkezője valósul meg. Az utcai plakátokról eltűntek a női alakok, a még iskolába járó nőket elkülönítik a férfi diákoktól, a legtöbb médiában dolgozó női munkavállalót elbocsátották, a nők jogai mellett nyíltan kiálló aktivistákat pedig sorra menekítik ki Afganisztánból, hogy ne érje őket bántódás.

„Az elmúlt három és fél hónap során egyre világosabbá vált a tálibok számára, hogy a nők jogai, különösen a lányok oktatása, komoly akadálya annak, hogy elérjék azokat a dolgokat, amikhez a nemzetközi közösségek segítségére van szükségük” – véli Heather Barr, a Human Rights Watch női jogokkal foglalkozó igazgatója.

Bár az elmúlt hónapokban az Afganisztánt vezető csoport a mérsékeltebb arcát mutatta a világnak, a szakértő szerint a táliboknak a gyakorlatban nincs módjuk a nők jogainak fenntartására, mert minden erre szolgáló mechanizmust eltöröltek. A hatalomra kerülése óta megszüntették a Nőügyi Minisztériumot, amely kulcsfontosságú szerv volt a nők jogainak afgán törvények általi előmozdításában. Visszavonták továbbá a 2009-ben aláírt, a nők elleni erőszak felszámolásáról szóló törvényt is, amely a nőket védi a visszaélésekkel szemben – beleértve a kényszerházasságot is.