Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bíróság

Példamutató, ahogy Kanadában bánnak a szexuális erőszak áldozataival

2022. július 06.

2 perc olvasás

ELLE
áldozat bíróság családon belüli erőszak nők jogai szexuális erőszak Kanada
Példamutató, ahogy Kanadában bánnak a szexuális erőszak áldozataival
© Sebastien St-Jean/AFP

Külön bíróság tárgyalja a családon belüli és a szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyeket Kanadában.


Öt évvel a #meetoo-mozgalom kirobbanása után Kanada remek példával jár elöl az egész világ számára: a francia Québec tartományban külön a szexuális erőszak és családon belüli erőszak eseteire specializálódott bíróságot létesítenek. Az első meghallgatásokra várhatóan szeptemberben kerül majd sor.

Johnny Depp és Amber Heard botrányos rágalmazási pere a legfrissebb bizonyíték arra, hogy mekkora szükség van arra, hogy az igazságszolgáltatási rendszer megfelelő támogató közeget nyújtson a családon belüli és a szexuális erőszak áldozatainak.

„Ma a nők még mindig félnek attól, hogy nem hisznek nekik. Félnek a kérdésektől, az ügyvédek hirtelenségétől. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a jog követi a társadalomban végbemenő változásokat és az eljárás során nem éri újabb sérelem az áldozatokat” – fogalmazott Julie Desrosiers, a szakértői bizottság társelnöke.

Támogató közeg a szexuális erőszak áldozatai számára

Kanadában a #metoo-mozgalom hatására merült fel a speciális bíróság megalapításának ötlete, alig egy év leforgása alatt mintegy 190 ajánlást gyűjtöttek össze a szakértők a panaszkezelések javítására vonatkozóan, áldozatokkal, bírákkal, ügyvédekkel és szociális munkásokkal készítettek mélyinterjúkat, majd a québeci parlament egyhangúlag megszavazta a bíróság létrehozását.

A rendelkezésre álló pénzügyi forrásokból több rendőrt, ügyészt és ügyvédet képeztek ki speciálisan a családon belüli és a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek lebonyolítására. A cél az áldozatok élethelyzetének megkönnyítése, valamint az igazságszolgáltatásba vetett hit helyreállítása volt.

„A bírósággal azt az erős üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy ezeknek a bűncselekményeknek nincs helye a társadalmunkban” – jelentette ki Simon Jolin-Barrette, Québec igazságügyi minisztere.

Sok más országhoz hasonlóan Kanadában is a legkevésbé jelentett bűncselekmények közé tartozik a szexuális erőszak, az áldozatok mindössze 5 százaléka tesz feljelentést ilyen ügyben, holott a helyi rendelkezések értelmében a szexuális erőszak esetén nincs elévülési idő.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves