Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kanada

Ősz haja miatt rúghatták ki a népszerű riporternőt

2022. szeptember 06.

2 perc olvasás

ELLE

ageizmus nők jogai szexizmus diszkrimináció ősz haj Kanada
Ősz haja miatt rúghatták ki a népszerű riporternőt
© Bell Media

Óriási felháborodást váltott ki annak a kanadai tévésnek az ügye, akit ősz haja miatt meneszthettek a munkahelyéről.


Hiába vezette az ország egyik legnézettebb televíziós hírműsorát több mint tíz éve, augusztusban szerződést bontott a kanadai CTV csatorna egyik riporterükkel, Lisa LaFlamme-mal. Az 58 éves nőt több mint 35 év szakmai tapasztalattal „üzleti döntésre” hivatkozva menesztették, ám hamar szárnyra kapott a pletyka, miszerint a döntés hátterében valójában az állhat, hogy Lisa nem festtette tovább ősz haját.

A műsorvezető a koronavírus-járvány első hullámának idején növesztette le ősz tincseit, majd teljesen ezüst hajkoronával tért vissza a képernyőre. A kiszivárgott információk szerint amikor a csatornát üzemeltető Bell Media cég alelnöke ezt meglátta, csak annyit mondott:

„Ki hagyta jóvá Lisa döntését, hogy ősz legyen a haja?”

Sokan kiálltak Lisa mellett

A szexizmust és ageizmust is jócskán tartalmazó megjegyzés heves reakciókat váltott ki a kanadai közvéleményben, és egyfajta támogató hullám indult Lisa LaFlamme mellett.

Több rádiós és tévés kollégája is kiállt a kirúgott műsorvezető mellett, és egy internetes petíció is indult Lisa visszavételéért, amelyen jelenleg közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek.

Sőt, több nagy márka, mint például a Wendy’s gyorsétteremlánc vagy a Dove is nyilvános kampányukban ítélte el a megbélyegzést és azt, hogy valakit az ősz haja miatt rúgjanak ki a munkájából.

Augusztus végén a csatornát üzemeltető Bell Media elnöke, Wade Oostermana nyílt levélben tagadta a szexizmus és az ageizmus vádjait, és közölte, hogy a híradós elbocsátásának hátterében nem az ősz frizurája állt.

„Kategorikusan megerősíthetem, hogy nem történt olyan intézkedés, amely sérti az újságírói függetlenségi politikánkat” – olvasható a közleményben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves