Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Sokkoló

Megalázó, mit kell tenniük a menstruáló indiai nőknek a börtönökben

2023. június 06.

3 perc olvasás

ELLE

menstruáció india nők jogai
Megalázó, mit kell tenniük a menstruáló indiai nőknek a börtönökben
© Shutterstock

Nincsenek tekintettel a menstruáló nőkre az indiai börtönökben. 


Az indiai börtönökben nem lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez annak ellenére sem, hogy ezt a törvény előírja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a női foglyokkal való bánásmódra vonatkozó szabályai, az úgynevezett bangkoki szabályok kimondják, hogy a börtönöknek rendelkezniük kell a nők speciális higiéniai szükségleteinek kielégítésére szolgáló létesítményekkel és anyagokkal. Ezek közé tartozik az ingyenes egészségügyi betét és a folyamatos vízellátás. Ennek ellenére számos országban, köztük Indiában sem kapják meg a nők a megfelelő ellátást a börtönökben. 

Ezt kell tenniük a nőknek 

A legtöbb indiai börtönben a szegénység és a higiéniai problémák állandóan fennállnak. Egy 2018-as jelentés szerint egyes indiai börtönök állítólag díjat számítanak fel az egészségügyi betétekért, vagy csak meghatározott havi számot biztosítanak, függetlenül a szükséglettől. Ennek eredményeként a nők kénytelenek egészségtelen anyagokat, például ruhát, régi matracdarabokat és újságokat használni.

Ott is problémák vannak, ahol rendelkezésre állnak a menstruációs eszközök 

Egyes börtönökben megfelelő források állnak rendelkezésre, ám mégis megkövetelik, hogy a nők a ott vásároljanak betétet, vagy hozzassanak a családtagokkal. A nők ruhát és rongyot használnak a börtönökben, ahol nem látják  el őket egészségügyi betéttel, ami komoly veszélyt jelent a menstruációs higiéniára nézve. A friss jelentések arra is rávilágítanak, hogy a börtönben ülő nők jogaival szinte senki sem foglalkozik. 

A börtönben lévő nőktől néha még a bugyit is megtagadják

– mondta Lakshmi Murthy, a Jatan Sansthan, egy radzsasztáni székhelyű civil szervezet igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy rendkívül gyakori az indiai börtönökben az is, hogy a nőknek osztozniuk kell az alsóneműkön, ami szintén nem higiénikus, és különböző betegségeket is elkaphatnak egymástól. A civil szervezet dolgozói kiemelték, hogy börtönök kötelesek nemcsak betétet, hanem kiegészítő anyagokat is biztosítani, mint például fehérnemű, szappan és mosószer.

Akcióba kezdtek

Indiában több civil szervezet is komoly munkába kezdett: a Spark Minda Alapítvány Shakti Programja ingyenes eldobható egészségügyi betéteket és menstruációs higiéniai eszközöket biztosít a női fogvatartottak számára automatákon keresztül 16 észak-indiai börtönben. Egy másik program, a Project Zariya, elkezdte a női fogvatartottak képzését arra, hogy újrafelhasználható szövetbetéteket varrjanak a radzsasztáni Udaipur börtönben, de ez már egy macerásabb megoldás, mert a legtöbb intézményben tilos ollót adni a raboknak. 

Szemetes sincs mindenhol

Azt tapasztaltuk, hogy egyes börtönökben látogatásaink során nem voltak szemetesek az egészségügyi betétek eldobására. Néha a nők arról számoltak be, hogy éjszaka maguk mellett tartják a szennyezett betéteiket, és csak valamikor napközben lesz lehetőségük kidobni őket

– mondta Bharti Kannan, a bangalore-i menstruációs egészségügyi kezeléssel foglalkozó Boondh szociális vállalkozás alapítója.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves