Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tüntetés

Szívszorító: ezért vágják le a hajukat az iráni nők

2022. szeptember 29.

2 perc olvasás

ELLE

hajvágás irán nők jogai tüntetés
Szívszorító: ezért vágják le a hajukat az iráni nők
© Instagram/ardavanoo

Az iráni nők videófelvételeken égetik el a fejkendőiket vagy vágják rövidre a hajukat.


Mint megírtuk, világszerte tüntetnek, miután Iránban meggyilkoltak egy 20 éves lányt. Mahsa Amiri azért vesztette életét, mert az erkölcsrendészet kegyetlenül megverte, miután szerintük a fejkendője túl sokat hagyott szabadon a hajából. Az iráni nők kiállnak a jogaiért, de nem csak ők, hanem a világ több pontján tüntetnek értük, köztük Párizsban és Londonban is is ezrek vonultak utcára az Iszlám Köztársaság elnyomó rezsimje ellen.

Hadis Najafi, egy 20 éves iráni lány szintén kiállt a sorstársáért, de nemrégiben a biztonsági erők lelőtték egy összecsapás alkalmával. A fiatal nőnek esélye sem volt a túlélésre, ugyanis a hasán, a nyakán, a szívén és a karján érték a lövések.  A közelmúltban a tüntetések során az iráni média beszámolói szerint 35 ember vesztette életét, ám a halálos áldozatok száma a külföldi sajtó szerint ennél is nagyobb lehet.

A nők ezért vágják le a hajukat 

A CNN beszámolt egy fiatal nőről, aki a bátyja sírja mellett térdelt, miközben levágta a haját egy ollóval. Javad Heydari múlt héten vesztette életét egy kormányellenes tüntetésen, ahol lelőtték. Sok nő levágja vagy leborotválja a haját az elmúlt napokban, ezzel is tüntetve a rendszer ellen.

Sok iráni nő számára a haj levágása a tiltakozás megrendítő formája. Az országban úgy gondolják, hogy a haj a szépség jele, amit a nőknek el kell rejteniük. 

Meg akarjuk mutatni nekik, hogy nem törődünk a normáikkal, a szépség definíciójával, vagy azzal, hogy szerintük hogyan kell kinéznünk

– mondta a 36 éves Faezeh Afshan, az olaszországi Bolognában élő iráni vegyészmérnök, aki filmre vette, ahogy leborotválja a haját.

Faezeh Afshan hozzátette, hogy a kultúrájukban a haj levágása a gyász és néha a tiltakozás szimbóluma is, így akarják megmutatni a világnak, hogy dühösek azért, ami történik velük. 

A nők hajvágása ősi perzsa hagyomány… amikor a düh erősebb, mint az elnyomó ereje

- írta a Twitteren Shara Atashi walesi író és fordító.

Eljött a pillanat, amire vártunk. A költészet által táplált politika

- tette hozzá.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves