Quantcast

Menstruációs szegénység

4-ből 1 nőnek túl drágák a menstruációs higiéniai termékek

4-ből 1 nőnek túl drágák a menstruációs higiéniai termékek
© Isabel Pavia

Aggasztó kutatási eredményeket közöltek. Az elmúlt egy évben csaknem a nők negyedének nem volt elég pénze arra, hogy megvásárolja a megfelelő menstruációs higiéniai termékeket magának.

Az alapvető élelmiszerek és egészségügyi termékek árainak növekedésével nőtt a menstruációs szegénység is Angliában – egy friss felmérés szerint ugyanis az elmúlt egy évben a brit nők negyede a magas árak miatt nem tudta megvásárolni a megfelelő menstruációs higiéniai termékeket.

Sokkoló számok

A megdöbbentő adatokra egy friss felmérés kapcsán derült fény, melyben 2000 14 és 50 év közötti nőt kérdeztek meg a témában. Kiderült, hogy a 3-ból 1 nő aggódott már amiatt, hogy nem lesz elég pénze megvenni a havi menstruációs higiéniás termékeket, 4-ből pedig 1 nő konkrétan ki is jelentette, hogy időről időre küzd azzal, hogy megengedhesse magának az alapvetőnek számító menstruációs betéteket és tamponokat. Sokan pedig rendszeresen hoznak el iskolákból, munkahelyekről, kórházakból és adományboltokból ingyen elvihető tamponokat és betéteket, mert máshogy egyszerűen nem tudják megoldani a higiéniájuk fenntartását a menzeszük alatt.

Sajnos ezeket figyelembe véve az már nem is meglepő, hogy a felmérésben résztvevő nők 24%-a rendszeresen kihagy sporteseményeket és más programokat azért, mert nincsen lehetőségük a megfelelő termékek használatára, illetve ezeknek a rendszeres cseréjére. Ez alatt pontosan azt érjük, hogy a nők nem elhanyagolható százaléka nem engedheti meg magának egyáltalán a menstruációs termékeket, aki pedig mégis, az úgy spórol velük, ahogyan csak tud. A megkérdezettek között például volt olyan nő, aki túl erős vérzése miatt nem tudott bemenni dolgozni, mivel egyszerűen nem tudta megvásárolni a megfelelő nedvszívóképessségű betétet vagy tampont; mások pedig rossz minőségű, olcsó termékekkel próbálkoznak.

Nem csak kellemetlen, veszélyes is

A legtöbben pedig még az egészségüket is kockára téve az ajánlottnál több ideig használják a betéteket és tamponokat, mert nem tudják azt újra kicserélni. Egészen szomorú, de vannak olyan nők is, akik erős vérzésük ellenére egy nap alatt csupán egy betétet vagy tampont használnak – vérmérgezést és egy sor másik betegséget kockáztatva ezzel, – mert kénytelenek spórolni, vagy nem is áll rendelkezésükre több.

Az egészségügyi veszélyek mellett pedig nem elhanyagolható, hogy ez a helyzet lelkileg is alaposan megviseli a nőket!

Van megoldás!

A menstruációs higiéniai termékek megvásárlása tehát hihetetlenül nagy terhet ró a nőkre: nem csoda, hogy már egyre több országban ingyen biztosítják ezeket. Új-Zélandon, Skóciában, Asuztrália néhány részén, az USA néhány államában, Kenyában, Dél-Afrikában, Botswanában, Ugandában, Zambiában és még egy sor másik országban például már évek óta ingyenesek a menstruációs higiéniai termékek – talán épp itt az ideje, hogy az európai országok is biztosítsák ugyanezt!

 Via