Quantcast

Szuperlájk

Így jutalmazzák a randiappok a beoltott társkeresőket

© tommy / Getty Images

A Tinder ingyenes „szuperlájkot” biztosít azoknak a brit és amerikai felhasználóknak, akik beoltatták magukat – ezzel próbálja bátorítani a fiatalokat arra, hogy adassák be maguknak a koronavírus elleni vakcinát.

A randiappok profiljai hamarosan új, kulcsfontosságú információval bővülhetnek: úton van a „Megvan az oltásom” jelvény. Európa egyik leginkább Covid sújtotta országa, Nagy-Britannia hatóságai bejelentették, hogy együttműködési szerződést kötöttek több társkereső applikációval is, akik különféle exkluzív szolgáltatásokat tesznek elérhetővé a beoltott felhasználók számára. Az Egészségügyi Minisztérium azt reméli, ezzel a lépéssel rábírhatja a fiatalabbat is arra, hogy vegyenek részt az oltakozási kampányban. Májustól ezt a stratégiát követi az Egyesült Államok is.

Filterek, szuperlájkok és kiemelt profilok

Egyáltalán nem légből kapott ötlet az, hogy egy randiappon jelezni lehessen azt, be vagyunk-e oltva vagy sem. A YouGov nemrégiben készített felméréséből például kiderült, hogy a britek 31%-a szívesebben találkoznak olyasvalakivel, aki be van oltva, 28%-uk pedig kifejezetten elutasította azt a lehetőséget, hogy olyannal randizzon, aki nem kapott vakcinát. Épp ezért hétfő óta a Tinder, a Bumble, a Match és a Badoo is elérhetővé tette azt a profilképfiltert, amivel jelezni tudják a felhasználók, hogy megkapták-e a Covid-19 elleni védőoltás első vagy második adagját.

Emellett a Tinderen a beoltott felhasználók úgynevezett „szuperlájkot” is küldhetnek azoknak, akik felkeltették a figyelmüket. A Bumble és a Badoo vakcinázott felhasználói is részesülnek egyes, egyébként fizetős funkciókban, például díjmentesen kiemelhetik a profiljukat, hogy az többekhez eljusson. Az Egyesült Államokban népszerű OKCupid alkalmazásban pedig az oltott felhasználók nagyobb eséllyel matchelnek azokkal, akiknek a profiljára már felfigyeltek az appban.

Nem kell igazolni

A brit kormány hisz benne, hogy az új opciók segítségével több fiatalt meggyőzhetnek arról, hogy adassák be maguknak a védőoltást. „Ez egy hihetetlen kiegészítő eszköz a kezünkben” – nyilatkozta Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor kiemelte, hogy az oltottságot az applikációk felhasználóinak semmilyen hivatalos dokumentummal nem kell igazolniuk, az extra funkciók igénybevétele önbevallásos alapon működik majd. 

Forrás: ELLE