A citrusfélék mind szuperek az egészséges életmód szempontjából, de ha egyetlen favoritot kell választani, a dietetikusok szerint a narancs kerül a dobogó legfelső fokára.
Persze jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért a citrusfélék közül miért pont a narancs a favorit, de erre valójában elég egyszerű a válasz. A narancs rendkívül magas C-vitamin-tartalommal bír, ráadásul nagyon könnyen hozzáférhető, hiszen a szupermarketektől kezdve egészen a piacokig gyakorlatilag bárhol meg lehet vásárolni.
A C-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns, ami támogatja az immunrendszert, segíti a kollagénképződést, és mivel a szervezet önállóan nem képes előállítani, rendszeres bevitelére szükség van. További jó hír, hogy a narancs héjának külső része, a reszelhető színes kéreg is tartalmaz C-vitamint, szóval érdemes a reszelt héjat dresszingekbe vagy sütikbe beépíteni.
A narancs másik aduásza a heszperidin, amely a citrusok sajátos növényi hatóanyaga. Antioxidánsként hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stresszel szemben, kutatások szerint pedig segíthet a vérnyomás és a vérzsírok kedvezőbb szinten tartásában is. A narancs mindezeken túlmenően folátban (B9-vitamin) is gazdag. A folát kulcsszerepet játszik a sejtosztódásban és-fejlődésben, ezért a várandósság alatti tápanyagszükséglet szempontjából kiemelt jelentőségű. Persze a mindennapokban is hasznos, a megfelelő folátbevitel óvhatja a szív egészségét.
Viszonyításként: egy közepes narancs a napi ajánlott folátbevitel nagyjából 6%-át, míg 2,4 dl 100%-os narancslé körülbelül 15%-át biztosítja.
A narancs önmagában is remek választás, de a konyhában is sokoldalúan felhasználható. A 100%-os narancslé például kiváló alapanyaga vinaigrette-nek (elsősorban salátaöntetként használják – a szerk.), de használható a citromlé vagy az ecet részleges kiváltására, vagy épp melléjük. Készülhet belőle smoothie, ráadásul különösen jól harmonizál az íze más gyümölcsökkel, mondjuk mangóval, ananásszal vagy éppen banánnal. A krémes desszertek alapanyagaként is megállja a helyét, de étcsokival párosítva is nagyon finom lehet.
Fontos tudnod, hogy igazából minden citrus értékes, de a narancs kétségtelenül kiemelkedik. Szóval, ha a legegészségesebb citrusfélét keresed, amely ízben és tápértékben is nagyot nyújt, a narancs megbízható és könnyen elérhető választás.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!