A depresszió és a gyorsételek fogyasztása között összefüggést találtak a kutatók.
Tudjuk, hogy a gyorsételek nem egészségesek: tele vannak kalóriával, zsírral, hozzáadott cukorral és sóval – mindez pedig növeli az elhízás, valamint az olyan kapcsolódó betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a stroke vagy a 2-es típusú cukorbetegség. De a depresszióval is összefüggésbe hozható az egészségtelen táplálkozás.
A nemzetközi szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzottan feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hozzájárulhat a vesebetegségekhez, a gyulladásos bélbetegségekhez és bizonyos daganatok kialakulásához. Van azonban egy következmény, amelyről jóval kevesebb szó esik: ez pedig nem más, mint a depresszió.
Egy új, Pakisztánból származó tanulmányból rávilágítanak arra, hogy t a túlzottan feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása 20–50%-kal növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez az állapot gyakran az érdeklődés elvesztésével, tartós szomorúsággal és reménytelenségérzéssel jár.
A kutatók 9 vizsgálat eredményei alapján hozták nyilvánosságra az adatokat, amelyekben több mint 79 700 résztvevő szerepelt. Így vonták le a következtetéseket. Az egyik kutatásban kiemelik azt, hogy a gyorséttermi, cukros vagy zsíros ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami hangulatingadozáshoz, fokozott stresszhez és szorongáshoz vezethet.
Ezek az ételek ráadásul nélkülözik az agy működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat – például a B-vitaminokat, a D-vitamint, a magnéziumot vagy az omega-3 zsírsavakat. De a bél-agy tengely is fontos szerepet játszik, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, hogy a depressziós emberek bélflórája jelentősen eltér az egészségesekétől.
A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a bélbaktériumok állítják elő az olyan hangulatért felelős anyagokat, mint a szerotonin, a dopamin és a GABA. Ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az megváltoztathatja a neurotranszmitterek szintjét. A probléma azonban az, hogy nehezebben kerülni a feldolgozott ételeket, mint gondolnánk.
Dr. Eva Selhub, a Harvard Health Publishing szakértője szerint a legjobb lehet, ha kipróbálunk egy két-három hetes „tiszta étkezést”, tehát semmilyen cukrot vagy feldolgozott terméket nem fogyasztunk. Ez alapján pedig megfigyelhetjük, hogy mennyivel érezzük magunkat jobban mentálisan, ha kerüljük az egészségtelen ételeket.
Egy másik cikkünkben kifejtettük, hogy mik azok az ételek, amelyeket nem szabad éhgyomorra fogyasztani, mert súlyos hasfájást okozhatnak. A szeletelt kenyerek, buci, kalács és egyéb finomított pékáruk tele vannak gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Megemelik a vércukorszintet, majd hirtelen le is zuhan után – és ilyenkor hirtelen rád törő fáradtságot, remegést és farkaséhséget érzel. Ráadásul puffadást is okozhatnak.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!