Quantcast

Arcápolás

25 egyszerű trükk, ami fokozza az arckrémed hatásosságát

25 egyszerű trükk, ami fokozza az arckrémed hatásosságát
© Ridofranz/Getty Images

Tudtad, hogy léteznek olyan trükkök, amelyek segítségével megduplázhatod az arckrémed hatékonyságát? Csodálkozni fogsz, milyen egyszerűek.

Ezekkel az egyszerű módszerekkel kihozhatod a maximumot az arcápolóidból.

1.

Mielőtt felvinnéd az arcbőrödre a krémet, az ujjaid között melegítsd elő, hogy testhőmérsékletű legyen, mert így könnyebben felszívódik a bőrbe.

2.

A hidratáló vagy nyugtató pakolás alá hetente egy-két alkalommal vigyél fel szérumot. A hatóanyagok ily módon sokkal jobban felszívódnak, és a bőr látványosan felfrissül.

3.

Ne türelmetlenkedj! Egy krém hatékonyságát nem lehet három nap alatt lemérni – legalább két hónap szükséges ehhez. Ennyi idő kell ugyanis a bőrnek, hogy meghallja, megértse és alkalmazza az új üzeneteket, melyeket az új hatóanyagok hordoznak. Számoljunk minimum három hetet arra, hogy a krém minden sejtet tetőtől-talpig átjárjon majd újabb három hétbe telik, mire az új sejtek a felszínre törnek.

4.

Jóval lefekvés előtt használd az éjszakai krémet, így lesz ideje felszívódni. A párnán landoló hatóanyagoknak ugyanis nem sok haszna van! Meggyorsíthatja a folyamatot egy meleg vízbe mártott, és jó alaposan kicsavart törölköző, melyet néhány percre az arcodra helyezel.

5.

Ne akard vitaminampullák hozzáadásával felturbózni a krémed. Nagyon rossz ötlet: a keverék soha nem lesz homogén - azaz nem fog hatni.

6.

Szabadulj meg az elhalt hámsejtektől, mert lehetetlenné teszik a hatóanyagok megfelelő felszívódását, így a várt hatás is elmarad. Radírozd rendszeresen a bőröd. Kíméletesebbek, ugyanakkor nagyon hatékonyak az enzimes peelingek, melyek nem tartalmaznak apró szemcséket, azaz vegyi és nem fizikai úton hámlasztanak. A radírozást sem célszerű túlzásba vinni: normál vagy zsíros bőr esetén heti két-, száraz bőr esetén egy alkalom elegendő. Érzékeny bőrűek szemcsés radírt egyáltalán ne használjanak!

7.

Ne használj lejárt szavatosságú krémet, mert az irritáció kockázata mellett az aktív hatóanyagok is kevésbé hatékonyak. Nézd meg a csomagoláson a lejárati időt: a nyitott tégely ikonon található szám jelzi, hogy a felbontástól számítva hány hónapig használható fel a krém anélkül, hogy veszítene hatékonyságából. A megvásárolt krémet lehetőleg még optimális körülmények közt se tárold fél évnél hosszabb ideig, mielőtt megkezdenéd.

8.

Mielőtt felvinnéd a nappali krémet, tegyél fel egy szérummal átitatott fátyolmaszkot. Mintha vasalóval mennél át a szem alatti karikákon, az orr melletti barázdákon, a mosolygó ráncon. Ráadásul fölerősíti az utána alkalmazott anti-aging krém hatását.

9.

Rétegezz, ahogyan az ázsiai nők szoktak. Például retinolt (A-vitamin) és hialuronsavat, mely ellensúlyozza a ráncsimító retinol szárító hatását. 

10.

Amikor kiválasztod a krémed, ne feltétlenül a korod vedd figyelembe, inkább az évszakot és azt, milyen érzetet nyújt a készítmény. Az számít, amit a bőrünk megél, nem pedig az éveink száma! 

11.

Takarékoskod a krémeddel, mégpedig úgy, hogy nem mártogatod bele az ujjaidat. Használjunk inkább applikátort vagy ecsetet, amit aztán vízzel leöblítünk, akárcsak a fogkefét használat után. Ezzel kevesebb krémet használunk, és óvjuk a készítmény tisztaságát, baktérium-mentességét.

12.

Ismerd meg a szükségleteidnek leginkább megfelelő hatóanyagokat és a hatásaikat, ahelyett, hogy elcsábulnál a legmenőbb újdonságtól. A ragyogás fokozására és a pórusok összehúzása céljából válassz AHA savas szérumot. Aki dohányzik, és ettől (vagy egyéb okból) fakóbb a bőre, annak a C-vitamin nagyon hasznos, vízhiányos bőrre (azaz jóformán mindenkinek) ajánlott a hialuronsav, a bőröregedés megelőzése céljából pedig jótékony hatással bírnak a peptidek és a retinol. A zsírosodásra hajlamos, problémás bőrön a Niacinamid (B3-Vitamin), a cink és az azelainsav segíthet. 

13.

Belülről is támadj! A krémek hidratáló és öregedés-gátló hatását fölerősítik a megfelelő táplálékkiegészítők. A megfelelő antioxidáns bevitel alapvető az öregedés jeleinek megelőzése céljából, a kollagénpótlás hidrolizált kollagénpeptid formájában a bőr mellett a haj, köröm és ízületek egészsége szempontjából is hasznos.

14.

Tedd az életed egyszerűbbé: válaszd a különböző termékeket (szérum, nappali krém, éjszakai krém, szemkörnyék-ápoló) ugyanabból a márkából. Ezzel elkerülheted, hogy bizonyos összetevők esetleg kioltsák egymás hatását, ráadásul a készítmények együtt használata látványosabb hatást eredményez.

15.

Képzelj el két szivacsot: egy nedveset és egy szárazat, és cseppents mindkettőre kevés vizet. A nedves lesz az, amelyik gyorsabban és jobban beszívja a vízcseppeket. Mi ebből a tanulság? Mielőtt krémet akarunk bejuttatni a bőrbe, egy kis hidratáló szérummal vagy folyékony hidratáló tejjel helyre kell állítani a bőrfelszín gátját képező természetes lipidréteget, amely ezáltal könnyebben engedi át a krém hatóanyagait.

16.

Tartsd a krémet hűtőszekrényben (különösen nyáron) - egyrészt a kellemes, friss érzet miatt, másrészt, amennyiben nem használod folyamatosan, a hidegben jobban eláll.

17.

Készítsd elő a terepet, mielőtt nekiállsz krémezni. A lényeg a tökéletes arctisztítás, és esetleg egy savas szérum. Ezután töreked az egyszerűségre: könnyű hidratáló krém reggel, és aktív, a bőröd szükségleteinek megfelelő gondoskodás este (pl. C-vitamin, retinol).

18.

Mindig adj magadnak elég időt. Ha az arcápolást tehernek érezzük, akkor biztos, hogy rosszul fogjuk csinálni. Néha masszírozzuk át az arcot az arc közepe felől kifelé haladva öt percen keresztül. Kitűnően aktiválja a mikrokeringést, és javítja a közérzetet.

19.

Ne krémezd újra az arcod napközben vagy mondjuk repülőn, amikor ki vagy sminkelve vagy nem tökéletesen tiszta az arcbőröd. Nem használ, és nem is túl higiénikus.

20.

Fontos a megfelelő felvitel. Gondoljul át, hogy a krémnek a felszínen vagy a mélyben kell-e hatnia. Egy fényvédős nappali krémet könnyed mozdulatokkal kell felvinni. A szérumok, a dúsabb nappali, illetve az éjszakai krémek akkor szívódnak fel jobban, ha az egész tenyerünkkel visszük be, enyhe nyomást gyakorolva a bőrre, ám soha ne nyomkodjuk vagy húzkodjuk túl erősen a bőrt.

21.

A tiszta hatóanyagokat részesítsd előnyben a származékokkal szemben, mert azok nehezebben szívódnak föl. Ezt a csomagolásról lehet kideríteni. Például válasszuk a C-vitamint (aszkorbinsav) a származékaival szemben(ascorbyl palmitate, ascorbyl acetate vagy ascorbyl phosphate). Ugyancsak az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező tiszta E-vitamint preferáljuk a származékai helyett, amelyek hidratálnak ugyan, de nincs öregedés-gátló hatásuk. Részesítsük előnyben a tiszta retinolt, amely hatékonyan fiatalít, míg származékai (pro-retinol stb) gyengébben hatnak.

22.

A ránctalanító krém munkáját háromféle mozdulattal segítheted: finom csipkedéssel az orcákon, körkörös simító masszázzsal az orr körüli barázdák mentén, és kis ütögetéssel az állon valamint a homlokon.

23.

Finom mozdulatokkal dolgozz. Az érzékeny bőr gyakran azért irritált, mert érzékennyé tesszük, például azáltal, ha túlzottan erőteljesen tisztítjuk. A termékek önmagukban is elég hatékonyak, nem kell még a mozdulatainkkal is rásegíteni.

24.

Ne szenvedj! Sosem jó jel, ha a bőr a krémtől fáj, ég vagy csíp. Ez akár evidensnek is tűnhet, de sokan gondolják, hogy ez csupán annak a jele, hogy hat.

25.

Ne ítélj a textúrából! A fluid, vagyis a folyékony emulzió állag nem jelenti azt, hogy a készítmény kevésbé hatékony a krémnél, illetve ha egy krém túlságosan dús, nem következik belőle, hogy jobban is hidratál.