Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BEAUTY SLEEP

Megdöbbentő, milyen gyakran kéne ágyneműt cserélni

2023. január 27.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

ágynemű alvás arcápolás baktériumok
Megdöbbentő, milyen gyakran kéne ágyneműt cserélni
© Fotó: Getty Images

Az ágynemű sokat érintkezik a testtel, sokan mégsem cserélik le elég gyakran. Most a szakértő elárulta, hogy milyen időközönként érdemes kimosni a huzatokat. 


A megfelelő higiénia nagyon fontos az alvás során, ennek ellenére sokan bele sem gondolnak, hogy az ágynemű rengeteg baktériumot tartalmazhat. Tény, hogy elsőre tisztának tűnhet, ennek ellenére a bőrkiütéseket és a különféle allergiákat sokszor a ritkán cserélt huzatok okozzák. 

Ilyen gyakran kell lecserélni az ágyneműt

Az ideális ágyneműcsere sok dologtól függ. Például abban az esetben, ha valaki nem alszik minden nap otthon, elegendő, ha ritkábban cseréli a huzatokat. Ám a különféle légúti megbetegedésekben szenvedőknek érdemesebb gyakrabban kimosni az ágyneműt. 

Legalább kéthetente, de ideális esetben hetente egyszer kell cserélni. Ha vannak háziállatok, vagy fennáll az allergia vagy asztma esélye, akkor ideális 3-4 naponta kimosni a huzatot, ez az alvásminőséget is javítani fogja. Ez egy általános irányelv, amely életmódtól függően változhat

– mondja Danielle Mason, a The Fine Bedding Company vezetője. 

Dr. Veronika Matutyte, arra is figyelmeztet mindenkit, hogy fokozott éjszakai izzadás esetén nem célszerű megvárni a két hetet. Ilyen esetekben érdemes hetente friss ágyneműt húzni, a különféle kórokozók elszaporodása csakis így kerülhető el. 

A szennyeződések, az elhalt hámsejtek, a testolajok, a verejték és a poratkák mind felhalmozódhatnak az ágyneműn

– mondja Dr. Veronika. 

A poratkák, és más apró élőlények bőrirritációt válthatnak ki, miközben súlyosbíthatják például az asztma tüneteit. A bőr számára úgyszintén problémát okoz a ritkán cserélt ágynemű. Alvás során az arc hozzáér a párnához, paplanhoz, a különféle apróbb szennyeződések, elhalt hámsejtek pedig eltömíthetik a pórusokat, ami pattanásokat okozhat. 

Az ágyneműt érdemes magasabb hőfokon mosni, 30 fokon nem pusztulnak el a poratkák, legalább 40 fokon kell a huzatokat mosni, ha az anyag engedi, akkor a 60 fok a legideálisabb. 

Az alvási környezet az egyik fő összetevő, amely erősen befolyásolja az alvás minőségét, és ezáltal az egészséget és a hangulatot. Ezért gondoskodni kell az ágynemű rendszeresen mosásáról, legalább évente kétszer az paplant és a párnát is célszerű kimosni.

Ez segít tisztán tartani az ágyneműt

Nem csupán a huzatokat érdemes mosni, a paplant, párnát úgyszintén tisztítani kell. A szakértők szerint ezeket elegendő pár havonta átmosni. Bizonyos dolgokat érdemesebb gyakrabban cserélni, például a kisebb párnákat. Közvetlenül érintkeznek az arccal, így nagyobb eséllyel váltanak ki irritációt. A szakértő szerint a párnahuzatokat hetente, a kispárnák huzatait 2-3 naponta kell cserélni. 

Fontos, hogy önmagában az ágynemű gyakori mosása nem sokat segít, hiszen fontos az ágy tisztán tartása. Az ételeket, italok érdemes száműzni a hálószobából, ahogyan a túlságosan zsíros olajokat, krémeket sem ajánlják a szakértők éjszakai használatra. Sokat számít a pizsama anyaga, ebből pamutot, vagy selymet ajánlanak. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves