Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Család

5 jel, hogy mérgező anya mellett nőttél fel

2022. augusztus 03.

2 perc olvasás

ELLE
család mentális egészség önbizalom családi minta mérgező anya toxikus anya
5 jel, hogy mérgező anya mellett nőttél fel
© Getty Images

Minél több pontban ismersz magadra, annál biztosabb, hogy mérgező anya nevelt.


Bármennyire is hálás vagy az édesanyádnak, amiért a világra hozott és felnevelt, felnőttfejjel fontos, hogy végiggondold a családi dinamikákat és akár szakértő segítségével feltérképezd, milyen kapcsolatban álltál a szüleiddel.

Néha a legjobb szándékuk ellenőre is előfordulhat, hogy mérgező környezetben nevelkedik egy gyerek, ami egy életre meghatározhatja a viselkedését és a világlátását. Ha az alábbiakban többször is magadra ismersz, könnyen lehet, hogy te is mérgező anya mellett nevelkedtél.

1) Mások igényei mindig elsőbbséget élveznek, mint a sajátod

Ha gyerekként mindent megtettél, hogy édesanyád kedvében járj és elnyerd a szeretetét, de ez csak ritkán (vagy akár sohasem) történt meg, akkor nem csoda, ha felnőttként is úgy érzed, mindenki mást előrébb kell helyezned magadnál. A határok kijelölése számodra rendkívül nehéz feladat, mert felelősnek érzed magad a többiek boldogságáért és jóllétéért – ezt pedig sokan ki is használják.

2) Úgy érzed, sosem leszel elég jó

A perfekcionizmus alacsony önbecsüléssel párosítva egyértelmű jele a mérgező családi mintáknak. Bármennyire is igyekszel fejlődni, úgy érzed, sosem leszel elég jó, emiatt gyakran túlhajszolod magad. Rettentő kemény vagy magaddal, csak azért, hogy bebizonyítsd, megérdemled a szeretetet és a figyelmet.

3) Nehezen hozol döntéseket

Mindegy, hogy nagy vagy kis dologban kell dűlőre jutni, neked ez igazi kihívás. Ha irányításmániás szülő mellett nőttél fel, akkor az is stresszt okozhat számodra, hogy eldöntsd, melyik pólót veszed fel aznap. Hogy miért? Mert félsz, hogy hibát követsz el. A döntések előtt hajlamos vagy túlgondolni a dolgokat, minél nagyobb a súlya az adott témának, annál inkább frusztráltnak érzed magad.

4) Nehezen birkózol meg a kudarccal

A sikertelenséget senki sem szereti, de a mérgező szülők gyermekei felnőttként kifejezetten rosszul viselik, ha kudarcot vallanak. Úgy gondolják, hogy végleg elrontottak mindent, és akár hetekig, hónapokig képesek emészteni magukat rajta. A hibázás szerintük teljességgel elfogadhatatlan, és nehezen értik meg, hogy ettől még nem érnek kevesebbet.

5) Súlyos bizalmi problémákkal küzdesz

Egy manipulatív anya mellett jó eséllyel komoly bizalmi problémák alakulnak ki egy gyerekben akár a többi családtaggal, a barátokkal vagy a későbbi romantikus partnerekkel szemben is. Nehezen nyílsz meg másoknak, mert félsz, hogy előbb-utóbb bántani fognak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves