Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Emma Mackey

„Hatalmas szorongással tölt el a rám irányuló figyelem”

2021. szeptember 29.

8 perc olvasás

ELLE

interjú netflix szexoktatás sex education Emma Mackey
„Hatalmas szorongással tölt el a rám irányuló figyelem”

A Netflix tinidrámájának egyik legizgalmasabb karakterét kelti életre Emma Mackey. A világsikert hozó szerepre azonban nem bólintott rá rögtön. A tüskés, de empatikus Maeve megformálása mellett a hirtelen jött hírnévről is beszélgettünk a színésznővel.


„Soha nem voltam jó abban, hogy csak egy dolgot csináljak” – vallja be Emma Mackey. Talán éppen ez, a saját nyugtalansága az, ami kihívássá teszi a 25 éves színésznő számára az efféle interjúkat. Természetesen szeret Maeve-ről beszélni, a kívülről durva, belülről édes karakteréről, akit a Netflix Szexoktatás (Sex Education) című sikersorozatában alakít, de folyamatosan elhessegeti a félelmet, hogy örökre Maeve-ként fognak rá tekinteni. Ez a munka tette őt napjaink egyik legkeresettebb színésznőjévé, de ez egy olyan munka is, amit szeretne egy nap levetkőzni és kinőni. Ez az izgágaság nem éppen új személyiségjegye Mackey-nek; mielőtt a Szexoktatásban kapott munkát, hasonlóan nyughatatlan volt a Leeds-i Egyetemen, ahol angol nyelvet és irodalmat tanult, majd franciát. És jogot.

„A színészi munka ebből a szempontból nagyszerű, mert három hónapig játszhatsz orvost, majd a következő három hónapban írót – mondja. – Ez gyönyörű dolog egy olyan agyú ember számára, mint amilyen én is vagyok.”

A színésznő idén két nagy port kavaró szerepre készül a Halál a Níluson és az Emily című Brontë-filmben, de még mindig Maeve-ről kérdezik a legtöbbször. Végső soron minden Maeve-hez vezethető vissza, Mackey első visszatérő tévészerepéhez, a Szexoktatás nemrég bemutatott új évadának egyik leglenyűgözőbb figurájához. A tüskés, de empatikus, briliáns, de figyelmen kívül hagyott Maeve az a fajta szerep, amire a színésznők vágynak: olyan szerelmes nő, akinek a legmegragadóbb jelenetei a románcain kívül játszódnak le. Maeve, az értelmiségi és a mélyen hűséges barát, a Moordale Gimnázium elavult légkörében forradalmi szemléletet képvisel a szexről.

Ironikus módon, Maeve-ként nyújtott alakítása az, ami bizonyítja, hogy Mackey elég jó színészi képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy végül maga mögött hagyja a karaktert. A sorozat 3. évada különösen termékeny talaj mind Maeve, mind Mackey fejlődésének és felemelkedésének, amit legalább annyira szórakoztató, mint amennyire jelentőségteljes nézni. Az Elle újságírójának Emma arról mesélt, miért gondolkodott sokat, mielőtt elfogadta a szerepet, amely megváltoztatta az életét – és milyen fejlődési lehetőségeket lát Maeve számára a folytatásban.

Vigyázat, spoilerveszély! Az interjúban kitérünk a Szexoktatás legújabb évadának néhány cselekményére is, így ha még nem láttad a sorozatot, ne olvass tovább!

Elle: Amikor aláírtad a szerződésedet a Szexoktatásra, sejtetted, hogy ilyen hatalmas siker lesz?

Emma Mackey: Fogalmam sem volt róla. Abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán meg tudom csinálni. Korábban még soha nem forgattam tévésorozatot, úgyhogy elég nagy horderejű dolog volt elvállalni. Szerencsére nagyon jól kezelték, és remek volt a szerkesztés és a szereposztás. Nagyon magasra tette a lécet. Más munkáknál most azt kérdezem: „Miért nem olyan, mint a Szexoktatás?”

Elle: Ha eleinte nem voltál biztos benne, miért döntöttél úgy, hogy elvállalod a szerepet?

E.M.: Ez egy ajándék szerep volt; nem igazán tudtam volna visszautasítani. Azt hiszem, a kételyeim inkább az idegeimnek szóltak, a saját prűdségemnek, amit akkoriban éreztem, mert még új voltam, és nem tudtam, mi a megfelelő számomra.

Akkor még el sem olvastam az egész forgatókönyvet, csak néhány epizódrészt, de már olvasás közben is nagy védelmezővé váltam a karakteremmel szemben. Egy ponton azt gondoltam: „Talán szeretném őt eljátszani, mert szerintem nagyon különleges.”

Elle: Sok sorozat próbál valami fontosat mondani a szexről, de a Szexoktatás olyan úttörő, amiről a legtöbb sorozat csak álmodni tud. Ha meg tudnád határozni, szerinted miben rejlik a sorozat különleges varázsa?

E.M.: Mivel egyfajta felfokozott, stilizált világról van szó, szerintem az írók képesek olyan témákat feltárni, amire egyébként nem lenne lehetőség. Mivel ebben a nagyon különleges buborékban vagyunk, a karakterek életre kelhetnek.

A sorozat emellett olyan sok mindent próbál körüljárni, hogy egy ponton biztosan magadra ismersz. Még gyakorlati, nevelési szinten is úgy gondolom, hogy a történet sok embert megnyugtat, és olyan dolgokkal is képes megbékéltetni, amiket eddig nem igazán engedtek meg maguknak. Arra készteti az embereket, hogy egy lépést hátráljanak, és elgondolkodjanak: „Mi a fene? Ó, istenem. Ez velem is megtörtént.” Vagy „Ó, én is ilyen voltam. Hát ezért!” Segít az embereknek összekötni a pontokat, ami elég félelmetes.

Elle: A harmadik évadban Maeve különösen nehéz helyzetben van. Az anyja nem hajlandó beszélni vele. Az előző évadban nem hallgatta meg Otis üzenetét, így vele is kellemetlen helyzetben vannak. Talán belezúgott Isaacbe. Mi volt a legérdekesebb dinamika, amit fel kellett fedezned?

E.M.: Minden, ami Maeve anyukájával történik, nagyon fontos számomra, részben azért is, mert nagyon szeretem Anne-Marie Duffot (aki a sorozatban az anyukáját, Erin Wileyt játssza – a szerk.). Igazi mélységet és hitelességet ad Maeve-nek. Mindenkinek az otthoni élete táplálja azt, hogy kik ők, és miért viselkednek úgy, ahogyan az iskolában viselkednek, sőt még azt is, hogy hogyan viszonyulnak a szexualitásukhoz. Ez a szüleik miatt van? Őszintén szólva, annyira bonyolult összefüggések ezek, hogy az már-már zavarba ejtő. Úgy beszélek, mint Hugh Grant (nevet).

Elle: Van egy különösen intim jelenet Maeve és Isaac között ebben az évadban. Kíváncsi vagyok, hogy George Robinsonnal hogyan dolgoztatok együtt, hogy ezt a kényelmet és könnyedséget tudjátok közvetíteni.

E.M.: Ez tényleg nem erőltetett dolog, és ez a szereposztás varázsa. Ezért csináljuk a „kémiai” olvasást, és ezért végzett zseniális munkát Lauren Evans casting igazgató, mert ő hozott össze minket. Szóval ez mind adott volt.

Az intim jeleneteknél sok volt az oda-vissza vita. Mindig nagyon fontos, hogy a megfelelő üzeneteket közvetítsük, és hogy biztosak legyünk benne, úgy csináljuk, hogy figyelembe vesszük, hol vannak a karakterek és kik ők. A barátja akartam lenni George-nak, és mindent megtettem, hogy biztonságban érezze magát, és hogy meghallgassák. Olyan kedves, nagylelkű és türelmes volt velem! Igen, ő egy nagyon kedves fiú és egy nagyon kedves barát.

De ismétlem, szerencsések vagyunk, mert nagyjából az összes szereplő jól kijön egymással. Ez egy kicsit őrületes. Hihetetlen, hogy van egy huszonévesekből álló társulat, akik ennyire jól kijönnek egymással, és a munkán kívül is találkoznak, a forgatásokon kívül is ápolják és táplálják ezeket a barátságokat. Szerintem ez nagyon fontos. Ez a fő hozadéka ennek a munkának, amit nagyon szeretek.

Elle: Neked és Asa Butterfieldnek (mint Maeve és Otis) nagyon érdekes íveket kell bejárnotok az évad során. A két karakter nagyjából három teljes évadon keresztül környékezi egymást, aztán végül megtörténik ez a nagy csókjelenet, majd Maeve-nek el kell utaznia. Mit gondolsz, miért kerüli el egymást folyton ez a két karakter? Szerinted van jövőjük?

E.M.: Hűha! Mindig is úgy láttam, hogy ez az időzítésen múlik. Ami gyakran van így, nem igaz? Szerintem mindketten elég jól tudják kommunikálni az érzéseiket, Otis talán jobban, mint Maeve. De tényleg, fel kellett volna nőniük és rájönniük, hogy mi a franc van velük.

És közben az egész világuk nem egymás körül forog. Mindkettőjüknek megvan az otthoni élete. Nem csak műholdként keringenek egymás körül. Szerintem fontos megmutatni, hogy külön-külön is gazdag életük van. Ha eljön az ideje, akkor majd megtörténik, és azt hiszem, ezt sikerült elérnünk ebben az évadban.

Elle: Mit mondanál, mi a kedvenc részed a harmadik évadból?

E.M.: Izgatottan vártam Cal (Dua Saleh) és Jackson (Kedar Williams-Stirling) kapcsolatának alakulását – nagyon tetszik a dinamikájuk. Emellett úgy érzem, hogy az összes szereplő sokkal földhözragadtabbá vált. Mindenki eljutott arra a szintre, hogy van egy szilárd alapunk, és most már játszhatunk velük, még természetesebbé tehetjük őket.

Elle: Többször említetted már az interjúkban, hogy a hírnévvel kapcsolatban általában kényelmetlenül érzed magad. Még mindig zavar, hogy közszereplőként gondolnak rád?

E.M.: Nem igazán érdekel annyira, és nem akarom, hogy ez minden energiámat elszívja. Azt hiszem, ezért is beszéltem elég hangosan az Instagramról, a közösségi médiáról és az egészről, mert szerintem ez egyszerűen nincs összefüggésben azzal, aki vagyok. Nem igazán értem, miért kellene a világnak egy olyan embert követnie, mint én, aki csak egy egyszerű életre vágyik – ami azért vicces, mert szerintem ilyen szempontból nem éppen a megfelelő munkát választottam. (nevet)

Biztos vagyok benne, hogy a figyelem néhány embernek hozhat némi hasznot, de nem hiszem, hogy ez nekem beválik. Hatalmas szorongást és kellemetlenséget okoz nekem. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a munkámat végezhetem, és tudom, hogy most már az is a része, hogy ilyen dolgokat kell csinálnom, de nem kell, hogy az legyen. Szeretném, ha ebben a kérdésben én dönthetnék.

Elle: Arról is beszéltél, hogy szeretnél a színészkedésen kívüli életet is felfedezni. Ez még mindig így van?

E.M.: Igen, és úgy gondolom, hogy ezek a váltások természetes módon fognak megtörténni. Nagyon boldog vagyok a munkámban, és szeretem azt, amit csinálok, amikor benne vagyok. Nagyon úgy érzem, hogy a forgatáson igazán elememben vagyok, és ez sok örömet okoz nekem. Szóval nem fogom most abbahagyni a színészkedést. De az, hogy csak egy dolgot csináljak életemben – erre nem vagyok képes. Számomra ez nem lehetséges. Tetszik az a gondolat, hogy mindenhez érthetek. És miért is ne? Miért ne rendezhetnék?

Elle: A harmadik évad azzal ér véget, hogy Maeve elmegy külföldre tanulni az USA-ba. Kíváncsi vagyok, mit szeretnél, Maeve mit kapjon ebből az élményből. Mi változzon a negyedik évadra?

E.M.: Izgatottan várom, hogy új barátokat szerezzen, egy kicsit jobban megnyíljon, és megismerkedjen egy másik kultúrával, egy másfajta világgal. Mert ő eddig csak a saját kis buborékjában élt. Hogyan tud kilépni abból a buborékból?

Nagyon jó lenne látni, hogy valóban megéli az álmait. Mit tesz ez az emberrel, és hogyan változtatja meg? Milyen boldogságot ad ez nekünk? És az összes szorongás, ami azzal jár, hogy távol vagy az otthonodtól. Ha eljutunk odáig, csodálatos dolognak leszünk tanúi.

Elle: Mit tanított neked ez a műsor a szexről a nagyobb kultúránkon belül? Úgy érzed, hogy megváltozott a szemléleted, mióta a Szexoktatásban dolgozol?

E.M.: Természetesen. Azt hiszem, ez a lényeg, nem? Ha valami, akkor a fő tanulság az, hogy a sorozat nem előíró jellegű, és remélhetőleg az emberek nem úgy látják, hogy „Ó, a szexnek ilyennek kell lennie.” Inkább úgy, hogy ez egy történet, amit elmesélünk, és ezek azok a karakterek, akiket kínálunk nektek. Tegyetek velük, amit akartok, de menjetek és beszéljétek meg ezeket a témákat. Még ha még nem is állsz készen a szexre, tudd, hogy megteremtettük ezt a kis buborékot, amibe belemerülhetsz, amiben biztonságban érezheted magad, és ami megnyugtat.

Forrás: Elle

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
1

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

30 ikonikus hollywoodi barátság
2

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
3

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
4

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
5

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
6

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
7

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
8

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

ezek is érdekelhetnek

„Az egész világ küzd azzal, hogy csökken az egészségügyben dolgozók száma” - interjú Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettesével

Támogatott tartalom

„Az egész világ küzd azzal, hogy csökken az egészségügyben dolgozók száma” - interjú Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettesével

Támogatott tartalom

2024.01.09. 7 perc olvasás

business idol

Fedezd fel a büszkeség valódi esszenciáját

Támogatott tartalom

Fedezd fel a büszkeség valódi esszenciáját

Támogatott tartalom

2023.11.24. 3 perc olvasás

Parfüm újdonság

Meghan Markle-t ezzel a fotóval alázta meg a családja, azóta sem tudja megbocsátani

Meghan Markle-t ezzel a fotóval alázta meg a családja, azóta sem tudja megbocsátani

2023.10.26. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

„Nagyon fontos számomra az otthonom, amely erős hatással van rám” – Eke Angélával a lakberendezésről és a fenntarthatóságról beszélgettünk

„Nagyon fontos számomra az otthonom, amely erős hatással van rám” – Eke Angélával a lakberendezésről és a fenntarthatóságról beszélgettünk

2023.10.11. 4 perc olvasás

INTERJÚ

„Ez egy harmonikus közös munka volt” – Borbély Alexandra az eklektikus otthonukról mesélt

„Ez egy harmonikus közös munka volt” – Borbély Alexandra az eklektikus otthonukról mesélt

2023.10.10. 3 perc olvasás

INTERJÚ

„Mindannyian szeretnénk egy gyönyörű otthont, amely tükrözi, kik vagyunk” – interjú Délity Ágnessel

„Mindannyian szeretnénk egy gyönyörű otthont, amely tükrözi, kik vagyunk” – interjú Délity Ágnessel

2023.08.15. 10 perc olvasás

INTERJÚ

Túlélheti-e a szerelem, ha próbatételes gyermeket hoz a gólya?

Túlélheti-e a szerelem, ha próbatételes gyermeket hoz a gólya?

2023.07.24. 10 perc olvasás

HÁZASSÁG

Sophie Marceau elárulja mi a boldog élet titka

Sophie Marceau elárulja mi a boldog élet titka

2023.06.23. 11 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves