Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

Miért válik el több házaspár tavasszal, mint az év más időszakaiban?

2024. április 23.

2 perc olvasás

ELLE

tavasz válás házasság párkapcsolat tanulmány
Miért válik el több házaspár tavasszal, mint az év más időszakaiban?
© Shutterstock

A tavasz a szerelem időszaka? Egy amerikai tanulmány szerint inkább a válás kerül ilyenkor előtérbe.


A napfényes órák számának növekedése, az egyre melegebb idő és az ébredező természet sokak szerint a fellángoló érzelmek időszaka. Vannak, akik úgy vélik, hogy ilyenkor esnek a legtöbben szerelembe, és ilyenkor élik át a legromantikusabb pillanatokat. A valóságban azonban a válás sokkal gyakrabban kerül szóba a tavaszi hónapokban.

A Washingtoni Egyetem kutatói által végzett amerikai tanulmány szerint a válások száma a tavasz beköszöntével egyre növekszik. Sokan ilyenkor adják be a válókeresetet, esetleg döntenek úgy, hogy szétköltöznek.

De vajon mivel magyarázható, hogy a tél vége egyre fokozódó konfliktusokhoz, és akár szakításhoz is vezethet?

Miért tavasszal kerül szóba a válás?

A tanulmány által adott első magyarázat inkább társadalmi jellegű és praktikus szempontokat vesz figyelembe. A válási eljárást ugyanis célszerűbb az ünnepek után megkezdeni a kutatók által kiosztott kérdőívek válaszadói szerint.

A tanulmány készítői több száz elvált embernek tették fel a tesztkérdéseket, amelyekre anonim módon adhattak választ.

Sokan nyilatkoztak úgy, hogy még szerettek volna egy utolsó karácsonyt tölteni a családjukkal, és meg akarták óvni a környezetüket a házassági problémáiktól. Elsősorban természetesen a gyermekek örömét nem akarták elrontani, de a tágabb családot sem az ünnepek alatt kívánták beavatni.

valas-hazassag-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A februári Valentin-nap szintén rossz időzítésnek számít, hiszen ez az ünnep is a szeretetet testesíti meg. Egyszóval a téli ünnepek alapvetően tabunak számítanak a válás szempontjából a család és a barátok miatt.

Ezen kívül a tavasz az év azon időszakát képviseli, amikor felébredhet a remény az újrakezdésre, vagy egy új életszakasz megkezdésére. Ez egyeseknél abban nyilvánul meg, hogy ilyenkor tisztázzák a konfliktusaikat a társukkal, ezzel új alapokra helyezve a kapcsolatukat.

Mások azonban ilyenkor szeretnének új életet kezdeni, a nappalok hosszabbodása pedig fokozza az optimizmust és a motivációt. Sokan ilyenkor kapnak elég energiát ahhoz, hogy cselekedjenek, és egy jobb élet reményében a válás mellett döntsenek.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves