Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kisbaba a családban

4 probléma, amivel szinte minden házaspár szembesül a gyerekvállalás után

2024. február 25.

4 perc olvasás

ELLE

gyerekvállalás házasság házaspár
4 probléma, amivel szinte minden házaspár szembesül a gyerekvállalás után
© Shutterstock

A gyerekvállalás után sok minden megváltozik. 


Egy házasságban bőven akadhatnak nehézségek a gyerekvállalás után. Egy baba érkezése sok mindent felforgat, és mindkét szülőnek meg kell találnia a módot, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez, ám ez sok esetben súrlódásokkal jár. A jó hír, hogy a kapcsolatokon való munka bőven kifizetődik. Most mutatjuk a leggyakoribb problémákat.

1. A házimunka megduplázódik és a civakodások is

Természetesen a baba születése előtt is kellett főzni, mosni, takarítani, de a gyereknevelésnél már nem igen halogathatjuk túl sokáig a házimunkát. Ez sok pár életében gondot okozhat, ha nem tudják tartani a rendet, és nem tudják felosztani a feladatokat.

Egy stratégia a harcok csökkentésére: tegyétek fel a napi teendők listáját a hűtőszekrényre, és osszátok szét egymást a feladatokat, valamint közben X-el jelölhetitek azokat a dolgokat, amiket már elvégeztetek. Szintén fontos a kommunikáció egymás közt, de egy olyan biztonságos térre van szükségetek, ahol őszintén elmondhatjátok egymásnak, ha túlvállaltátok magatokat vagy valamivel nem értetek egyet. 

2. A szülői stílusotok teljesen más

Sok házaspár csak a gyerekvállalás után jön rá, hogy teljesen eltérő a szülői stílusuk, és bizony teljesen másképp nevelnék a gyerekeket. Ez különösen kiütközhet, ha valami nem megy gördülékenyen a gyerekkel, például az alvás vagy az etetés. Szintén gyakori, hogy az egyik szülő sokkal lazább, mint a másik.

Mit lehet tenni? Fontos a kompromisszum. Az első és legfontosabb, hogy ne gondoljuk azt, hogy amit a párunk gondol az  mindenképpen bolondság. Fontos, hogy bennünk legyen a megértés képessége, és a párok együtt találjanak megoldást arra, hogyan neveljék a gyerekeket. Sokaknál hiba, hogy az egyik szülő a gyerek előtt fejtegeti, hogy anya vagy apa nevelési stílusa, miért rossz. 

3. A romantikus nap most már a családé 

Mindig együtt vagytok, de már nem egyedül. A rózsaszín ködös időszakból  a családi életbe ugrani nagy kihívás. Az egyik legfontosabb tennivaló, hogy időt kell szánni arra, hogy kettesben is találjatok időt egymásra, és esetleg kérjetek segítséget nagyszülőktől, testvérektől, hogy néhány órára elszabadulhassatok. Szintén jó opció, hogy amikor nem együtt vagytok, akkor hagyjatok időt egymásnak arra, hogy legyen énidőtök. Találjatok a hónapban 1-2 órát legalább, amikor mindkét fél elmehet sétálni, moziba, étterembe vagy bármi olyan programra, ami kikapcsolja. 

4. A pénz jobban számít, mint gondoltátok 

Kétségtelen, hogy a pénz óriási stresszt jelent az újdonsült szülők számára. A szakértők szerint is az emberek azt hiszik, hogy nincs elég pénzük a családalapításhoz, és egyszerűen kiborulnak, ám ez akár a házasság rovására is mehet. 

Nem fogod a pénz miatti aggodalmadat a kisbabádra hárítani, ezért a házastársaddal szállsz szembe

 – mondta Gayle Peterson családterapeuta.

A szakértő azt tanácsolja a pároknak, hogy tegyenek egy lépést hátra, és beszéljenek őszintén arról, mit szeretnének valójában a családjuktól vagy maguktól. Gyakori például, hogy az egyik szülő nagyon szeretne egy évig otthon maradni ahelyett, hogy dolgozna, de fél a költségektől. Ezt a problémát azonban csak közösen lehet megoldani, és egy tervet készíteni arról, hogyan lehetne anyagilag a legjobban megoldani a mindennapokat. A lényeg, hogy a döntés együtt szülessen meg.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves