Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gyereknevelés

A 7 leggyakoribb párkapcsolati hiba, amit a szülők átadnak a gyerekeiknek

2022. november 03.

4 perc olvasás

ELLE

gyerekek hiba párkapcsolat szülők
A 7 leggyakoribb párkapcsolati hiba, amit a szülők átadnak a gyerekeiknek
© Getty Images/PeopleImages

Bizonyos párkapcsolati hibákat akaratlanul átadnak a szülők a gyermekeiknek.


Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy a párkapcsolati hibák a gyerekeinkre is nagy hatással vannak. Vannak bizonyos dolgok, amiket figyelembe kell venni, annak érdekében, hogy a gyerekeink egy minél egészségesebb környezetben nőhessenek fel. Mutatjuk, melyik az a 7 hiba, amibe jobb nem beleesni. 

Az 1. hiba: ráförmedsz a párodra, amikor stresszes vagy

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy elveszítettük a türelmünket. Fontos azonban tudni, hogy a gyerekek észreveszik, hogyan viselkedünk stresszhelyzetben, ezért érdemes figyelni arra, hogyan reagál le az ember bizonyos szituációkat. Különösen fontos, hogy ne a partnerünkön töltsük ki a dühünket, mert a kapcsolatra és a gyerekekre sem lesz jó hatással.

A 2. hiba: dühösen akarsz elsimítani egy konfliktust

A párok sokszor úgy érzik, hogy egy vitát minél hamarabb kell megoldaniuk. Nos, általában ha két dühös ember elkezdi mondani az érveit a másiknak, abból semmi jó nem származik. A megfelelő állapot szükséges ahhoz, hogy két ember produktív vitát folytathasson. 

Úgy gondoljuk, veszteség fenyeget bennünket, ha nem teszünk azonnal lépéseket a konfliktus megnyerése érdekében

- mondja Laura Markham klinikai pszichológus.

Az ilyen viták a leggyakrabban kiabálásba torkollanak, ami a gyerekeknek sem tesz jót. A kutatások kimutatták, hogy amikor a szülők egymásra kiabálnak, a gyerekek szoronganak. A gyerekeknek azt kell látniuk, hogy nem üvöltéssel oldhatják meg a konfliktusokat. 

A 3. hiba: Nem békültök ki a gyerekek előtt

Ha már a gyerekek azt látják, hogy a szülők veszekednek, valamint a hangjukat is felemelték, fontos az életükben, hogy lássák azt, hogy kibékülni is tudnak. A gyerekeknek ebben az esetben látniuk kell a szeretetet és a megbocsátást a szüleiken. 

De még ha másnap is, feltétlenül ossza meg gyermekeivel, hogy megoldották a helyzetet

- mondta a szakértő.

A 4.hiba: mindenért a párodat hibáztatod

Nem szabad a gyerekeknek azt látniuk, hogy az egyik fél mindenért a másik szülőt hibáztatja, mert nem képes vállalni a felelősséget a saját tetteiért. Bizonyos helyzetekben nehéz megtalálni, hogy kinek van igaza, de ezért fontos, hogy a másik szemszögét is nézzük, mert ez segíthet abban, hogy a megoldás is meglegyen. Nem könnyű bevallani, ha valamiben nincs igazunk, de ezzel lehet példát mutatni a gyerekeknek.

Az 5. hiba: nem kommunikálod le őszintén a szükségleteidet 

Ha az ember fáradt és frusztrált, könnyebb csendben duzzogni vagy egy listát csinálni a partner hiányosságairól, de a legjobb megoldás lenne, ha higgadtan lekommunikálnánk a szükségleteinket. Fontos időt szánni az önreflexióra.

Az egyértelmű kommunikáció modellezése, amely nem követel vagy kritizál, segít a gyermekének is elsajátítani ezt a képességet

- magyarázta Jazmine McCoy klinikai pszichológus.

A 6.hiba: a mindent vagy semmit nyelvezetet használod 

Egy újabb rossz szokás a pároktól: az abszolút beszéd. Ha gyakran hangzik el egy család életében „mindig ezt csinálod” vagy „soha nem csinálod azt” kifejezések, akkor bizony az nem jó jel. A konfliktusok során kerülni kell az ilyen szélsőséges helyzeteket, valamint az olyan példák felhozását, mint: „soha nem segítesz a gyerekekkel”.

Az asszertív kommunikáció gyakorlása fontos a párkapcsolatban, de a gyerekekkel is így kell beszélni.

A 7.hiba: más mércét tartasz a gyerekeidnél, mint magadnál 

Ann-Louise Lockhart gyermekpszichológus arról a helyzetről beszélt, amikor a szülők azt mondanák a gyerekeiknek, hogy ne szakítsanak félbe, ne kiabáljanak, és ne használjanak bántó beszédet másokkal, amikor ők állandóan ezt teszik egymással.

Ez a kettős mérce összezavarja a gyerekeket

- tette hozzá.

Ha azon kapod magad, hogy olyan módon cselekszel, ami ellentmond annak, amit a gyerekeidbe próbálsz belenevelni, állj meg, vedd észre és hangosan ismerd el

- javasolta a szakértő, aki szerint nagyon fontos, hogy vállaljuk a felelősséget a tetteinkért.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves