Quantcast

Incredible women

Kozma Krisztina: „A vagyonkezelők világa izgalmas és kreatív, kellenek bele a nők”

Kozma Krisztina: „A vagyonkezelők világa izgalmas és kreatív, kellenek bele a nők”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Kozma Krisztinával, a Blackrock Hungary igazgatójával beszélgettünk.

„Csak ezen az emeleten annyi pénzt kezelünk, mint a magyar államháztartás” – London egyik üvegpalotájában fogadta ezzel bő 20 éve a testvérét a kimondottan férfiszakmának számító portfoliókezelők között a Cityben pénzügyi szakemberré, majd vezetővé emelkedő Krisztina. Kívülről nézve talán kacskaringós út vezetett idáig, pedig mindig is a világ működése érdekelte, csak gyerekként még nem tudta, mi áll mögötte: a pénz.

Régészjelölt általános iskolásként az Azték Birodalom berendezkedése izgatta, tizenévig zongorázott és oboázott, majd a gimi egyik legjobb matekosaként az építészmérnöki karon kötött ki. „Sosem derült ki a hivatalos igazság a pletykáról, miszerint kvótával támogatta a fiúk bekerülését az egyetem, de nekünk, lányoknak egyértelműen több pont kellett a felvételhez.” Háztervező helyett ingatlanfejlesztő lett a rendszerváltás utáni legelső hazai  join venture-nél, cementszagú gyakorlatot építkezéseken szerzett. Sisakban és bakancsban mászott az állványzatokon – majd Margaret Thatcher megváltoztatta az életét.

A Vaslady nemcsak paprikát válogatott korábban a Vásárcsarnokban (legendás jelenet), hanem ösztöndíjas lehetőségeket nyitott magyar fiatalok számára Angliában, Krisztina a neves Readingi Egyetemre került. Egy év múlva a diplomamunkájához infót gyűjteni lépett be a Credit Suisse említett, elegáns felhőkarcolójába, állásajánlattal a zsebében távozott onnan. „Annyit azért elárultak, hogy itt nem ingatlanokkal kell majd foglalkoznom, hanem részvénybefektetésekkel. Életem talán legnagyobb dilemmájával néztem szembe, éppen akkor kaptam egy szintén londoni ajánlatot, csak már a szakmámban. Az új és ismeretlen kihívást választottam.” Nem sokkal később már szerepelt a Financial Timesban. Háromévnyi kemény munkával megszerezte a befektetési szakemberek übervégzettségének számító ASIP-képesítést, ami akkora dolog, hogy a pénzügyi szaklapok királya név szerint lehozza a végzettek nevét, legelső magyarként az övét is.

Hazaköltözése után vezérigazgatóként felépítette a Credit Suisse Asset Management hazai leányvállalatát, majd a céget felvásároló Aberdeen Asset Management regionális vezetője lett. Ma a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító BlackRock budapesti irodájának Legal & Compliance igazgatója, a cég átszámolva kb. 2850 billió (nem elírás) forintnyi tőkét kezel ügyfelei részére. „Közben igyekszünk jobbá tenni a világot”. Gordon Gekko jótékonykodik? Nem jó párhuzam szerinte a Tőzsdecápák zsivány spekulánsa, a vagyonkezelők, mint a BlackRock, egész mást csinálnak. Befektetési alapjaik révén egyre több pénzt helyeznek zöld iparágakba, tényleg átalakítják és zöldítik a gazdaságot.

Két évtizede változatlanul ő az egy szem nő a Magyarországon működő vagyonkezelők vezetői között, lejjebb is jelentős a férfifölény, kivéve Krisztina mindenkori csapatait. „Sajnos nem ismerik a lányok ezt a világot, amely rendkívül dinamikusan változik, izgalmas és kreatív, kellenek bele a nők.” Olykor persze összeomlik a világgazdaság, a globális válságok idején méretes máglyákon égnek a vagyonok, a hollywoodi filmekben öngyilkosok lesznek a brókerek – mit tesz ilyenkor? „Megtartom a józan eszemet, megnyugtatom az embereket, és meghozom a megfelelő döntéseket. Engem a felelősség és a szorult helyzetek mindig pozitívan inspiráltak.”

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.