Quantcast

Távmunka

A digitális nomádok paradicsoma lehet Portugália

A digitális nomádok paradicsoma lehet Portugália
© Klaus Vedfelt/Getty Images

Az ország törvényei szigorúan szabályozzák a munkaidő és a magánélet egyensúlyát.

A portugál parlament nemrégiben fogadta el azt a törvénycsomagot, amely eddig példátlan módon szabályozza a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolatfelvételt, pontos paraméterekhez rendelve például a rendelkezésre állást.

2021-ben a kikapcsolódáshoz való jog majdnem olyan szent, mint az élethez való jog, és bizonyos értelemben a kettő egybe is esik – a létünket a munkával azonosítani ugyanis nem épp a legegészségesebb szokás. A pandémia miatt elterjedt home office sajnos a legtöbbek számára mégis elmosta az éles határt munka és magánélet között, a véget nem érő e-mailek, telefonhívások és üzenetek szinte a nap bármely szakában mindennapossá váltak. Ezt elégelte meg Portugália vezetése, akik az uniós tagállamok közül elsőként szabályozták az agilis munkavégzés körülményeit.

Büntethetők lesznek a munkáltatók

A portugál parlament által elfogadott rendelkezések alapján a munkáltatókat szankciókkal sújthatják, ha a munkaidőn túl lépnek kapcsolatba a beosztottjaikkal, emellett kötelesek lesznek megtéríteni a háztartási költségek, például az áram- és gázszámlák növekedését, ha azok az otthon végzett többletmunkából adódnak.

Az intelligens munkavégzés tekintetében a rendelkezés a munkavállalók számítógépen való tartózkodásának ellenőrzésére vonatkozó tilalmat is bevezet, és a társadalmi elszigeteltség elkerülése érdekében kéthavonta egy találkozót garantál a munkavállalóknak a főnökükkel.

„A világjárvány felgyorsította annak szükségességét, hogy szabályozzuk azt, amit szabályozni kellett - nyilatkozta Ana Mendes Godinho portugál munkaügyi miniszter. – A távmunka fordulópont lehet, ha kihasználjuk az általa nyújtott előnyöket, és csökkentjük a hátrányokat. Úgy véljük, hogy Portugália a világ egyik legjobb országa minden digitális nomád és távmunkás számára, aki úgy dönt, hogy itt szeretne élni.”

Forrás: Elle