Terítéken a szezonális zöldségek
Hozzávalók
3 közepes cékla, olívaolaj, 1 érett körte ½ cm-es darabokra vágva, 55 g pirított dió, 55 g fetasajt, néhány marék madársaláta, 1-2 ek. dióolaj, balzsamecet, méz, só, bors
Elkészítés
Kezdésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a céklákat sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és csomagoljuk alufóliába. Süssük kb. 1 órán át, hogy megpuhuljanak, hagyjuk hűlni, majd tegyük hideg vízbe és húzzuk le a héjukat. Ezután tegyük őket egy tálba, adjuk hozzá a salátát, a körtét, a diót és a fetasajtot, végül locsoljuk meg a dióolajjal, a balzsamecettel és csurgassunk rá mézet. Ha ebédre szeretnénk fogyasztani, a céklákat érdemes egy nappal korábban előkészíteni, hogy másnap reggel néhány perc alatt össze tudjuk állítani a salátát (az öntettel csak fogyasztás előtt öntsük nyakon).
Köleses töksaláta zöldfűszeres dresszinggel
Hozzávalók
250 g köles, 1 kisebb sütőtök, 100 g mogyoró, 2 avokádó kockára vágva, 1 kisebb brokkoli, 2 marék vörös szőlő, 2 marék céklalevél, 1 gránátalma, 1 marék apróra vágott friss bazsalikom és petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, ½ citrom leve, 3-4 ek. olívaolaj, só és bors
Elkészítés
A tököt hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk 2 cm-es darabokra. Tegyük tepsibe, locsoljunk rá olívaolajat, sózzuk, és süssük 200 fokos sütőben 20-30 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. A mogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg és vágjuk durvára. A kölest mossuk meg, tegyük lábosba, öntsük fel 500 ml vízzel, majd miután felforrt, főzzük kb. 10-15 percig, amíg teljesen megpuhul. Végül tegyünk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a citromlével és az olívaolajjal, majd tálaljuk.
Gránátalmás-sütőtökös sültburgonya saláta
Hozzávalók
675 g közepes méretű burgonya, 80 ml és 2 ek. olívaolaj, 2 kisebb sütőtök, 2 ek. darált mogyoróhagyma, 2 ek. frissen facsart citromlé, 2 ek. pezsgőecet, 1 tk. dijoni mustár, 1 tk. méz, 80 g rukkola, 1 gránátalma kikapart magjai, 1 marék morzsolt fetasajt, só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A burgonyákat mérettől függően vágjuk félbe vagy negyedekbe, helyezzük tepsibe, locsoljunk rá egy evőkanál olívaolajat, sózzuk és süssük 20-25 percig. A sütőtököt hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Tegyük tepsibe, súzzuk locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal és süssük addig, amíg megpuhul (kb. 20-40 perc). Az öntethez habverővel keverjük össze a citromlevet, az ecetet, a mustárt, a mézet, csipetnyi sót, a hagymát és megmaradt olívaolajat. Ha a burgonya és a tök is elkészült, tegyük tálba a rukkolával, öntsünk rá a dresszinget, végül pedig szórjuk meg fetasajttal és a gránátalma magjaival. Azonnal fogyasszuk.
Receptek és képek: greenkitchenstories.com, loveandlemons.com, theyearinfood.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!