Nem véletlenül használják ősidők óta a különleges fűszert
Hozzávalók (4-6 személyre)
2 ek. olívaolaj, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk. pirospaprika és őrölt kömény, ½ tl. kurkuma, őrölt koriander és gyömbér, ¼ tk. őrölt fahéj, csipetnyi só és cayenne bors, 500 ml zöldségalaplé, 30 g kockára vágott paradicsom, 2 nagyobb édesburgonya, 425 g konzerv csicseriborsó, 500 g friss spenót, 2 ek. friss koriander apróra vágva, 1 citrom a díszítéshez, görög joghurt, 450 g quinoa
Elkészítés
A quinoát alaposan mossuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízben, 25 perc alatt főzzük puhára. Közben készítsük elő a ragu hozzávalóit: a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, az édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk falatnyi darabokra. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban. A hagymát pirítsuk benne 5 percig, a fokhagymát pedig 1 percig, végül tegyük bele az összes fűszert és keverjük el. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a zöldségalaplét, és főzzük forráspontig. Dobjuk bele a csicseriborsót és az édesburgonyát, és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig, az utolsó 2 percben pedig adjuk hozzá a spenótot. Ha elkészült főtt quinoával, görög joghurttal és a felaprított korianderrel tálaljuk. Utolsó lépésként locsoljunk rá frissen facsart citromlevet.
Thai csirkeszárnyak fűszeres mázzal
Hozzávalók (2-4 személyre)
1125 g csirkeszárny, 2-3 ek. olívaolaj, 1 csipet só és bors, 125 ml édes chili szósz, 62,5 ml rizsecet, 62,5 ml kókusztej, 3 ek. barnacukor, 3 gerezd aprított fokhagyma, 1 ek. krémes mogyoróvaj, 1 tk. frissen reszelt gyömbér, 1 lime leve, ½ ek. szójaszósz, 55 g apróra vágott mogyoró, 1 marék friss koriander, 4 szál zöldhagyma szeletelve
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a csirkeszárnyakat mossuk meg és töröljük szárazra. A mogyoró, a zöldhagyma és a koriander kivételével adjuk hozzá az összes alapanyagot és keverjük el. Hevítsük fel az olívaolajat hőálló serpenyőben, és a bepácolt hús mindkét oldalát süssük 2-3 percig magas lángon. Ha kész az elősütés, tegyük félre a csirkét és ugyanebben a serpenyőben forraljuk fel a fűszeres páclevet, majd főzzük további 1-2 percig. Ezután tegyük vissza a csirkeszárnyakat a szószba, locsoljuk meg vele a tetejüket, végül pedig süssük készre a sütőben 25-30 perc alatt. Mogyoróval, korianderrel és zöldhagymával tálaljuk.
Afrikai mogyoróleves barnarizzsel
Hozzávalók (4 személyre)
1500 ml zöldségalaplé, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 ek. friss, reszelt gyömbér, 4 gerezd fokhagyma lereszelve, 1 tk. só, 1 kelkáposzta, 500 g földimogyoró, 20 g olívaolaj, 125 g paradicsompüré, chili szósz, 1 marék apróra vágott mogyoró a díszítéshez, barnarizs
Elkészítés
A hagymát, a gyömbért, a fokhagymát és a sót tegyük a zöldségalaplébe, és főzzük 20 percig alacsony lángon. A barnarizst az előírt módon főzzük puhára. Ezalatt pucoljunk meg 500 g földimogyorót és az olívaolajjal aprítsuk vaj állagúra egy nagyobb teljesítményű aprítógépben. A kész mogyoróvajat és a paradicsompürét keverjük el néhány merőkanál zöldségalaplével, majd az egészet öntsük vissza a forró, fűszeres lébe. Adjuk hozzá a kelkáposztát, ízesítsük chili szósszal és főzzük alacsony lángon 15 percig. Szórjuk meg a felaprított mogyoróval, kínáljunk mellé barnarizst és azonnal fogyasszuk.
Receptek és képek: acouplecooks.com, howsweeteats.com, cookieandkate.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!