Egyszerű megvenni, de élvezetesebb elkészíteni
Hozzávalók (4 hamburgerhez)
500 g darált marhahús, 1,5 ek. olívaolaj, 1 tk. só és bors, 2 ek. vaj, 350 g szeletelt gomba, 115 g fontina sajt, 115 g cheddar sajt, nagy marék friss rukkola, ½ citrom leve, 4 zsemle pirítva
Az aiolihoz: 1,5 ek. dijoni mustár, 1 nagy tojás sárgája, 2 tk. frissen facsart citromlé, 125 ml olívaolaj, 1 ek. torma, 2 ek. mustármag, csipet só és bors
Elkészítés
Először tegyük tálba a darált marhahúst, sózzuk, borsozzuk és öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, majd szobahőmérsékleten hagyjuk állni 30 percig. Amíg a hús pihen, a maradék olajon és a vajon (lefedve) pirítsuk meg a gombát kb. 10-15 perc alatt. Mikor már majdnem kész, sózzuk és borsozzuk, utána pedig tegyük félre. Az aioli mártáshoz keverjük el habverővel a mustárt, a tojássárgáját és a citromlevet és folyassuk bele az olívaolajat. Keverjük addig, amíg homogén lesz az öntet. Ezután adjuk hozzá a mustármagokat és a tormát, keverjünk rajta még egyet és tegyük félre. A rukkolát locsoljuk meg kevés olívaolajjal és citromlével, sózzuk, borsozzuk és szintén pihentessük, amíg a hús elkészül. Az ízes marhahúsból formázzunk húspogácsákat és egy evőkanál olvadt vajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, 5-5 perc alatt. Az utolsó 1 percben tegyük rájuk a sajtszeleteket, hogy a húsra olvadhassanak. Ezután már nincs más hátra, mint összeállítani a sajtburgereket: a zsemléket kenjük meg a mártással, erre kerüljenek a sajtos hússzeletek, majd egy kis gomba, végül pedig helyezzük rá a rukkolát és a zsemle tetejét. Azonnal fogyasszuk.
Csirkés pad thai
Hozzávalók (4 személyre)
400 g rizstészta metélt, 50 g pad thai fűszerpaszta, 3 ek. olaj, 400 g vékony csíkokra vágott csirkecomb, 1 felvert tojás, 2 újhagyma ujjnyi hosszú darabokra vágva, kis marék babcsíra, 4 gerezd citrom vagy lime
Elkészítés
A tésztát tegyük nagyobb tálba, öntsünk rá forrásban lévő vizet, keverjük el villával, és hagyjuk állni kb. 5 percig, amíg megpuhul. Ezután szűrjük le és öblítsük át hideg vízzel, majd tegyük félre. A csirkét pirítsuk meg magas lángon, majd húzzuk a wok egyik oldalára, hogy ráönthessük a felvert tojást. Ha a tojás elkezd kicsapódni, dobjuk a húsra és keverjük össze vele. A pad thai fűszerpasztát és az olajat keverjük el, majd a kész tésztával együtt adjuk a húshoz és pirítsuk meg az egészet. Amint elkészült, tálaljuk és díszítsük újhagymával, valamint babcsírával, fogyasztás előtt pedig facsarjuk rá a citrom vagy lime levét. Ha úgy tartja kedvünk, a csirke helyett pirított garnélával is elkészíthetjük Thaiföld egyik leghíresebb fogását.
Korianderes-kecskesajtos quesadilla grillezett kukoricával és hagymával
Hozzávalók (2 személyre)
56 g kecskesajt, 28 g krémsajt, 1 nagyobb csemegekukorica, ½ ek. olívaolaj, ½ fej lilahagyma, 1 kis marék, aprított koriander, ½ lime leve, 2 tortillalepény (ázsiai boltokban kapható)
Elkészítés
Először fejtsük le a kukoricaszemeket a kukoricáról, a hagymát pedig karikázzuk fel, majd pirítsuk meg őket grillserpenyőben, kevés olívaolajon. A kecske- és a krémsajtot keverjük össze a lime levével és az apróra vágott korianderrel. A tortillalepényeket kenjük meg a krémmel, tegyünk beléjük hagymát és kukoricát, tekerjük fel és mehetnek is a serpenyőbe vagy a sütőbe 3-5 percre, hogy jól átmelegedjenek. Frissen fogyasszuk. (Az a legjobb ebben a mexikói receptben, hogy szinte bármivel megtölthetjük: csirkével, avokádóval vagy különféle zöldségekkel.)
Receptek és képek: howsweeteats.com, marionskitchen.com.au, naturallyella.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!